Sklenák: ČSSD prosadila své požadavky ve vládě i ve Sněmovně

09.12.2015 10:10

Jedním z nejdůležitějších bodů, kterými se Poslanecká sněmovna bude tento týden zabývat, je návrh státního rozpočtu na rok 2016.

Sklenák: ČSSD prosadila své požadavky ve vládě i ve Sněmovně
Foto: ČSSD
Popisek: Roman Sklenák

Předseda Poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák je přesvědčen, že s takto navrženém rozpočtem může sociální demokracie pokračovat v úspěšné realizaci své politiky a naplňování volebního hesla Prosadíme dobře fungující stát.

„Poslankyně a poslanci za sociální demokracii jednomyslně podporují navržený rozpočet především proto, že umožňuje naplňovat naše základní priority. Zejména v otázce vytváření nových pracovních míst a zvyšování zaměstnanosti, růstu platů ve veřejném sektoru, podpory rodin s dětmi a zajištění důstojného života našich seniorů," uvedl Roman Sklenák, předseda Poslaneckého klubu ČSSD.

Podle Romana Sklenáka má ČSSD možnost s takto navrženým rozpočtem pokračovat v realizaci své politiky. „Sociální demokracie v posledních parlamentních volbách slibovala, že prosadí dobře fungující stát. Jsem přesvědčen, že zejména ve srovnání s minulými pravicovými vládami se nám tuto tezi daří naplňovat," zdůraznil Roman Sklenák. Připomněl, že pravice, která dnes kritizuje koaliční návrh státních financí na příští rok, svými rozpočty například v oblasti sociální politiky doslova rozvrátila úřady práce nebo systém vyplácení státní sociální podpory. „Oproti tomu se dnes díky projektům na ministerstvu práce a sociálních věcí daří smysluplně a skutečně efektivně pomáhat lidem, kteří jsou na pracovním trhu znevýhodněni. Také díky těmto programům je dnes zaměstnanost v České republice historicky nejvyšší od jejího vzniku v roce 1993," srovnal Roman Sklenák.

Pro sociální demokracii je také velmi důležité postupné zvyšování odměny za práci. „Jsme přesvědčeni, že všichni zaměstnanci si zaslouží pracovat v důstojných podmínkách a za svou práci dostávat důstojnou mzdu. Proto realizujeme postupné navyšování jak minimální mzdy, tak postupný růst platů ve veřejném sektoru. A také těmito kroky vytváříme tlak, aby se zvyšovaly platy také v soukromé sféře," vysvětlil Roman Sklenák.

ČSSD prosadila do státního rozpočtu na rok 2016 své požadavky již na úrovni vlády, nad tento rámec se jí podařilo prosadit další opatření formou pozměňovacích návrhů v Poslanecké sněmovně. „Zmíním alespoň 250 milionů na opravu a obnovu sportovišť, 200 milionů na vysoké školy, 200 milionů na sociální pracovníky v obcích a podpora 200 milionů pro jednotky dobrovolných hasičů," vypočítal Roman Sklenák. Poslanci ČSSD budou hlasovat také pro pozměňovací návrhy, které řeší jednorázového příspěvku ve výši 1.200 Kč každému důchodci a zvýšení příspěvku na péči v celkové výši 520 milionů Kč.

„Chtěl bych poděkovat našim ministrům za skutečně zodpovědný přístup ke státnímu rozpočtu a také za spolupráci s naším poslaneckým klubem a našimi poslanci, kteří měli už při přípravě rozpočtu možnost jednotlivé kapitoly ovlivňovat," dodal Roman Sklenák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce