Skopeček (ODS): Budoucnost české ekonomiky

10.10.2014 20:23

Ekonomický expert ODS Jan Skopeček vystoupil na konferenci „Budoucnost české ekonomiky“ pořádané na Národohospodářské fakultě Vysoké školy ekonomické v Praze serverem Pravý břeh.

Skopeček (ODS): Budoucnost české ekonomiky
Foto: Archiv JS
Popisek: Jan Skopeček

Dalšími vystupujícími byli prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý, děkan Národohospodářské fakulty Miroslav Ševčík, hlavní ekonomika České bankovní asociace Eva Zamrazilová, člen bankovní rady ČNB Lubomír Lízal a politolog Stanislav Balík.

Jan Skopeček ve svém příspěvku ocenil probíhající oživení české ekonomiky, která byla téměř pět let sužována stagnací. Připomenul, že naše ekonomika zažila nejdelší ekonomickou recesi v historii a jako jediná z okolních zemí se ještě v prvním čtvrtletí roku 2014 nedokázala v úrovni HDP vrátit na předkrizovou úroveň roku 2008. To se podařilo až ve druhém čtvrtletí roku 2014, tedy mnohem později, než to dokázaly sousední země. To podle Jana Skopečka svědčí o tom, že příčiny naší stagnace byly především domácího charakteru a vnější ekonomická krize byla pouze jejím spouštěčem.

Ekonomický expert ODS také varoval, že systémové poruchy, které nedávnou stagnaci způsobily, doposud nebyly z naší ekonomiky odstraněny. Stávající oživení je tak velmi křehké a naše ekonomika bude bez hlubších systémových změn dosahovat podprůměrného ekonomického výkonu. Mezi hlavní ekonomické poruchy Jan Skopeček řadí přílišnou přeregulovanost naší ekonomiky a vysoké státní přerozdělování. Česká republika prostřednictvím veřejného sektoru přerozděluje více jak 42 % HDP, což oslabuje efektivnější soukromý sektor.

Dalším systémovým problémem je podle ekonomického experta ODS dlouhodobá tendence k deficitům veřejných financí a rostoucí veřejné zadlužení. Poslední vyrovnaný rozpočet měla ČR v roce 1995 a poté bez ohledu na ekonomický růst či pokles byly generovány rozpočtové deficity. Konsolidované veřejné finance jsou přitom nezbytným předpokladem pro dlouhodobý a zdravý hospodářský růst.

Problémem České republiky jsou také vysoké a příliš složité daně. Složená daňová kvóta, tedy podíl všech vybraných daních na HDP, činí v ČR 35,5 %, což je nad průměrem nejvyspělejších zemí OECD. Palčivým problémem je také vysoce nadprůměrné zdanění práce a zejména velký podíl odvodů hrazených zaměstnavateli za své zaměstnance. To je spolu s rigidním zákoníkem práce hlavní příčina stále vysokých čísel nezaměstnanosti.

Jan Skopeček vidí problémy i v přebujelém sociálním systému, přílišné orientaci našeho exportu na země EU, vysoké podpoře obnovitelných zdrojů a dalších příčinách.

Jediná cesta, která odstraňuje tyto systémové problémy naší ekonomiky, je cesta směrem ke svobodnému trhu. Česká republika se musí zbavit zbytečných regulací a nahradit je větší mírou individuální svobody.

Expertní tým ODS pro veřejné finance

reklama

autor: ODS

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Paroubek (ČSSD): Přehnaně drahá audience premiéra Fialy u amerického prezidenta Bidena

11:04 Paroubek (ČSSD): Přehnaně drahá audience premiéra Fialy u amerického prezidenta Bidena

Základní otázka zní, kolik stojí vstupenka do Bílého domu, sídla amerických prezidentů.