Skopeček (ODS): ČNB nové pravomoci nepotřebuje, ty stávající jsou dostatečné

10.06.2019 20:57

Komentář ekonomického experta ODS Jana Skopečka k novele zákona o ČNB

Skopeček (ODS): ČNB nové pravomoci nepotřebuje, ty stávající jsou dostatečné
Foto: Archiv JS
Popisek: Jan Skopeček

Vláda dnes schválila velmi kontroverzní novelu zákona o ČNB. Po neúspěchu v minulém volebním období Poslanecké sněmovny se ČNB prostřednictvím MF ČR a vlády snaží dramaticky rozšířit své pravomoci. Česká republika přitom nepotřebuje tzv. nekonvenční nástroje měnové politiky, které používal FED či ECB, a jejichž dlouhodobé důsledky dnes nedokáží odhadnout ani ekonomičtí teoretici ani samotní centrální bankéři. Dostatečně nám v negativním slova smyslu stačila nekonvenční politika v podobě uměle oslabované měny, resp. kurzového závazku.

Česká republika nepotřebuje ani dramatickou regulaci hypotečního trhu prostřednictvím úvěrových ukazatelů, kterou ČNB již provádí a touto novelou chce posílit. Riziko v regulaci hypoték vidím především v tom, že ČNB může omezit prostor střední třídě pořídit si vlastní nemovitost prostřednictvím hypotečního úvěru a přinutí ji žít pouze v nájemním bydlení.

ČNB do nového návrhu uplatnila příliš málo z podnětů a zpětné vazby, kterou získala při projednávání zákona v minulém volebním období. Budu proti tomuto zákonu vystupovat stejně jako v minulosti s cílem ho zamítnout, nebo pozměňujícími návrhy výrazně změnit. ČNB žádné nové pravomoci nepotřebuje, ty stávající jsou dostatečné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Exner (STAN): Nesnáším, když se Češi prezentují jako malý bezmocný národ

10:14 Exner (STAN): Nesnáším, když se Češi prezentují jako malý bezmocný národ

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k bezpečnosti a sebevědomí ČR.