Skopeček (ODS): Dohoda o Řecku - průlom nebo prohloubení agónie eurozóny?

23.08.2015 6:33

Dohoda o Řecku není rozhodně průlomem a nadějí pro samotné Řecko. Rozhodnutí setrvat v eurozóně spolu s povinností plnit podmínky věřitelů pro uvolnění dalších transferů odsuzuje Řecko k dalším rokům ekonomické recese či stagnace bez naděje na citelné zlepšení ekonomické situace.

Skopeček (ODS): Dohoda o Řecku - průlom nebo prohloubení agónie eurozóny?
Foto: Archiv JS
Popisek: Jan Skopeček

Řecká ekonomika se potřebuje ze všeho nejvíce konečně odrazit ode dna a pomoci si dostatečně robustním hospodářským růstem. Silný hospodářský růst by vedle vyšších státních a soukromých příjmů, nižší nezaměstnanosti a snad i jisté stabilizace relativního zadlužení vedl i ke snížení sociálního napětí řecké společnosti.

Předpokladem takového hospodářského růstu může být v případě Řecka pouze vystoupení z eurozóny, která rdousí Řecko vysokým fixním kurzem snižujícím konkurenceschopnost řeckých producentů. Návrat k drachmě, její devalvace a následné provedení systémových reforem s cílem povzbudit svobodné podnikání a dramaticky omezit veřejný sektor, je jedinou cestou, jak rozvrácené Řecko postavit na nohy. Místo toho ale vítězí setrvání ve svěrací kazajce eura, pokračování už roky nic neřešících fiskálních transferů a doprovodné podmínky věřitelů, které naději na ekonomické oživení nepřinášejí. Pokud je Řecko nuceno spěšně schvalovat taková opatření, jako je zvyšování korporátní daně a DPH na produkty související s klíčovým turistickým průmyslem, pak je jakákoliv naděje na hospodářské oživení v nedohlednu.

Podoba řešení aktuální fáze řecké krize jasně ukazuje, že evropským elitám nejde o osud Řecka, ale o udržení chybného politického projektu společné evropské měny ve stávající podobě a zneužití řecké krize k další federalizaci Evropy, jak ukázaly návrhy prezidenta Hollanda a německé kancléřky Merkelové. Dohoda o Řecku tedy nepřinesla průlom ani do desetiletí trvajícího integračního procesu znajícího jen jedinou cestu – více centralizace na evropské úrovni a méně suverenity národních států. Jelikož podobně uvažují např. i premiér Sobotka, předseda TOP 09 Schwarzenberg a mnozí další, neměli bychom řeckou krizi chápat jako nás se netýkající epizodu evropské integrace, abychom se brzo nestali součástí pokračující agónie ještě více centralizované eurozóny.

Publikováno jako odpověď na anketu v letním vydání Newsletteru IVK.

Ing. Jan Skopeček
ekonomický expert ODS
předseda regionálního sdružení

Zdroj: ods.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Dvořák: Princip solidarity je základem a podstatou Evropské unie

18:09 Ministr Dvořák: Princip solidarity je základem a podstatou Evropské unie

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.