Skopeček (ODS): Komentář ke zveřejněným datům ČSÚ

02.04.2014 8:17

Pokles deficitu veřejných financí v poměru k HDP v roce 2013 téměř o 3 procentní body oproti roku 2012 na úroveň 1,44 % je úspěchem strategie fiskální konsolidace vlád vedených ODS.

Skopeček (ODS): Komentář ke zveřejněným datům ČSÚ
Foto: ods.cz
Popisek: Jan Skopeček, člen Výkonné rady ODS a někdejší výkonný ředitel Centra pro ekonomiku a politiku

Přesto, že se na nižším deficitu podílely i  klesající investice veřejného sektoru, nebylo by bezprecedentního zlepšení v hospodaření státu dosaženo bez systémových změn a úspor v sociálních výdajích a v provozních nákladech státu. ČR tak díky vládám ODS patří mezi evropskými zeměmi k nejlepším hospodářům, což se projevuje důvěrou finančních trhů a jedněmi z nejnižších úrokových sazeb z vládního dluhu. Je to dárek, který v podobě nižších nákladů na obsluhu veřejného dluhu předala ODS nové vládě. Bohužel mám obavy, zda rozhazovačná politika současné vlády bude schopná v tomto trendu pokračovat. Osobně jsem přesvědčen, že nikoliv. Již dnes se ukazuje, ze vláda nebude mít dostatečné prostředky na pokrytí všech svých megalomanských plánů, které zřejmě uhradí na úkor vyššího dluhu. Přitom ani aktuální zlepšená čísla za rok 2013 by neměla být cílovým stavem. Normální je nemít deficity žádné, k čemuž je třeba razantně snížit veřejné přerozdělování a hledat další úspory na výdajové straně rozpočtu.

Jan Skopeček
ekonomický expert ODS

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan stále obhajuje neobhajitelné

19:05 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan stále obhajuje neobhajitelné

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Migračnímu paktu