Skopeček (ODS): Ministři by za případnou „půjčku“ OKD měli nést osobní finanční odpovědnost

08.06.2016 21:11

Úvahy ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka a ministra financí Andreje Babiše o možné půjčce pro krachující černouhelnou společnost OKD jsou zřejmě důsledkem ztráty rozumu obou českých ministrů.

Skopeček (ODS): Ministři by za případnou „půjčku“ OKD měli nést osobní finanční odpovědnost
Foto: Archiv JS
Popisek: Jan Skopeček

Nedovedu si totiž jinak vysvětlit, jak by někdo s vážnou tváří mohl hovořit o půjčce v případě tolik předlužené společnosti v insolvenci, jakou je právě OKD. V případě OKD, která dnes dluží více jak 17 miliard korun, nepůjde samozřejmě o žádnou půjčku, ale o dotaci či dar z peněz daňových poplatníků, který už stát nikdy neuvidí. Půjčili by oba pánové „ze svého“ společnosti v takové kondici? Nikoliv, protože dobře vědí, že by své peníze už nikdy neviděli.

Řešení situace v OKD musí vycházet z dohody insolvenčního správce a věřitelů. Stát je tu od toho, aby řešil důsledky nepříznivého vývoje v podobě rekvalifikačních kurzů pro horníky, hledání dalších investorů do regionu apod. Řešit závazky za předchozí majitele, kteří z firmy vyvedli na dividendách miliardy korun, je obrovský morální hazard a návod pro další majitele významných firem, že pokud za sebou zanechají potopu, stát ji vyřeší. Jestliže skutečně dojde k situaci, kdy stát tzv. půjčí peníze OKD a tyto peníze nebudou státu řádně splaceny, měli bychom vyžadovat po ministrech české vlády osobní finanční odpovědnost. Je už jen politickým paradoxem, že o záchraně OKD dnes rozhoduje vláda Bohuslava Sobotky, který ještě coby ministr financí zpackal doprivatizaci tohoto podniku.

Jan Skopeček
ekonomický expert ODS

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce