Skopeček (ODS): Nejen deficit, ale zhoršování struktury rozpočtu je neakceptovatelné

24.09.2014 6:27

Vláda dnes definitivně rezignovala na jakoukoliv snahu pokračovat v postupné konsolidaci veřejných rozpočtů a v době ekonomického růstu schválila rozpočet se schodkem 100 mld. Kč. To je neobhajitelná hospodářská politika podkopávající budoucnost české ekonomiky a našich občanů.

Skopeček (ODS): Nejen deficit, ale zhoršování struktury rozpočtu je neakceptovatelné
Foto: Archiv JS
Popisek: Jan Skopeček

Podobné schodky jsme tu měli v období dlouhé recese, v období záporného ekonomického růstu. I loňský rozpočet skončil menším deficitem při horším ekonomickém výkonu našeho hospodářství, než se očekává v příštích letech. Vláda tak podkopává úsilí předchozích vládních reprezentací, které prokazatelně hospodařily lépe za mnohem horšího „ekonomického počasí.“
 
Na schváleném rozpočtu není neakceptovatelná jen výše deficitu, ale i další postupující zhoršování jeho struktury. Další růst mandatorních výdajů (absolutně i v relativním vyjádření) snižuje prostor pro aktivní fiskální politiku v příštích letech, včetně vládou tolik zdůrazňovaných investic. Česká republika tak bude mnohem zranitelnější v případě nenadálých vnějších i vnitřních ekonomických šoků. Vláda – stále ještě na začátku svého mandátu – nepředstavila jediné opatření, kterým by chtěla narůstající podíl mandatorních výdajů řešit.
 
Hnutí ANO slibovalo, že bude lépe. Dnes můžeme říci, že veřejným financím, české ekonomice a tedy i daňovým poplatníkům bude po dnešním rozhodnutí vlády o rozpočtu jednoznačně hůře. Vláda aktivně podkopává budoucí stabilitu, ekonomický růst a tím i životní úroveň našich občanů.

Jan Skopeček
ekonomický expert ODS

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

životní úroveň

Dobrý den, pane Juchelko. Zajímá mě jedna věc. máte nějaký plán, jak zvýšit životní úroveň občanů ČR?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Odmítám šmírování lidí ze strany státu

7:17 Rajchl (PRO): Odmítám šmírování lidí ze strany státu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu ODS hlásit úřadům každý převod částky, přesa…