Skopeček (ODS): Nižší odvody za zaměstnance místo Kurzarbeitu

18.06.2015 9:41

Český trh práce potřebuje jiná opatření, než je schválený Kurzarbeit.

Skopeček (ODS): Nižší odvody za zaměstnance místo Kurzarbeitu
Foto: Archiv JS
Popisek: Jan Skopeček

Pod termínem Kurzarbeit se skrývá dotace státu vybraným firmám na udržení zaměstnanosti v období hospodářské recese. Podstatou jakékoliv dotace je ale jednoduchá logika - aby stát mohl vyvoleným firmám pomoci, musí nejprve od ostatních ekonomických subjektů formou daní na takovou subvenci prostředky získat. Taková státní intervence pak deformuje trh a konkurenční prostředí.

Skutečnou pomocí českému trhu práce, firmám a dnes nezaměstnaným spoluobčanům by bylo snížení v České republice rekordně vysokých povinných odvodů, které musí firmy a podnikatelé za své zaměstnance formou sociálního a zdravotního pojištění hradit. Soukromý sektor by pak nabízel pracovních příležitostí mnohem více.

Kurzarbeit bude naproti tomu jen selektivní pomocí, kdy o vyvolených firmách bude rozhodovat vláda. Vláda a úředníci budou posuzovat, která firma je opakovaně v krizi, a která je dlouhodobě nekonkurenceschopná. První dotaci dostane, druhá nikoliv. Schopnost vládních úředníků toto posoudit je pramalá a ukazuje na nezkrotnou ambici této vlády ekonomiku řídit. Rodí se nám tak noví centrální plánovači.

Jan Skopeček
Ekonomický expert ODS

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…