Skopeček (ODS): Přijatý koncept finanční ústavy je vykastrovaný

23.02.2015 18:38

Vláda ČR schválila vykastrovaný a značně oslabený návrh finanční ústavy, která má pomoci k udržitelnosti veřejných rozpočtů a zastavení nebezpečného zadlužování.

Skopeček (ODS): Přijatý koncept finanční ústavy je vykastrovaný
Foto: Archiv JS
Popisek: Jan Skopeček

ODS finanční ústavu prosazovala jako první a svůj návrh představila již v roce 2009. Tehdejší návrh počítal s příjímáním nápravných rozpočtových opatření již ve chvíli, kdy zadlužení země přesáhne 40 % HDP. Současný vládní návrh však tuto hranici posouvá až na nesmyslně vysokých 55 %. Podíváme-li se na aktuální výši veřejného zadlužení (43,2 % HDP), je zřejmé, že k posunutí hranice došlo právě proto, aby se finanční ústava netýkala stávající vlády a ta mohla dál nezodpovědně hospodařit.

Z původního konceptu finanční ústavy tato vláda vyjímá i hmotnou odpovědnost politiků za zadlužování naší země, stejně jako povinnost vlády předstoupit před Poslaneckou sněmovnu s žádostí o důvěru v případě, že svojí neodpovědnou rozpočtovou politikou dosáhne veřejného dluhu ve výši 50 % HDP. Takto vykastrovanou a zeslabenou verzí finanční ústavy nám současná koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL posílá za rok své existence už několikátý důkaz o tom, že naše dlouhodobě deficitní finance ji vůbec netrápí.

Vláda se tak chová podobně jako v případě rozhodnutí připojit se k tzv. fiskálnímu paktu. Současná vládní koalice i tehdy učinila pouhé líbivé gesto vůči Bruselu, aniž by začala dodržovat jeden z hlavních principů fiskálního paktu, tedy maximální limit strukturálního schodku rozpočtu. Ten naopak současná vláda nezodpovědně zvyšuje i v době růstu naší ekonomiky.

Jan Skopeček, ekonomický expert ODS

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

7:17 Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nové ekonomické legislativě Evropské unie