Skopeček (ODS): Stát tu není od toho, aby dotacemi podporoval soukromé podnikání

03.04.2014 22:33

Komentář k tématu případné podpory Dolu Paskov.

Skopeček (ODS): Stát tu není od toho, aby dotacemi podporoval soukromé podnikání
Foto: ods.cz
Popisek: Jan Skopeček, člen Výkonné rady ODS a někdejší výkonný ředitel Centra pro ekonomiku a politiku

Můj dlouhodobý názor a postoj ODS je takový, že stát, vláda, tu není od toho, aby dotacemi či finančními injekcemi podporovala soukromé podnikání a to ani ve chvíli, kdy se soukromá společnost dostane do potíží.

Není možné chtít od ostatních daňových poplatníků, tedy i podnikatelů, aby sanovali jinou soukromou společnost, která se dostala do potíží, ať už svojí chybou nebo na základě nepříznivé situace na trhu.

Princip podnikání je v tom, že umožňuje realizovat zisky, ale neodmyslitelnou druhou stranou mince je i schopnost podstoupit riziko. Není možné podnikat tak, abych zisky pouze čerpal a případné ztráty přenesl na zbytek společnosti. Problémům v OKD se tedy musí čelem postavit vlastník.

V minulých letech čerpal nemalé zisky, musí se tedy umět postarat o svoje zaměstnance a doly i v době, kdy se daří méně. Role vlády v této situaci může být jen taková, že bude zmírňovat případné důsledky propouštění tak, aby mělo co nejmenší dopady na již tak dosti složitou situaci v tomto regionu.

Současný vlastník získal společnost OKD za dosti lukrativních podmínek od sociálnědemokratické vlády, kdy byl B. Sobotka přímo ministrem financí za tuto privatizaci odpovědným. Je paradoxní, že to nyní B. Sobotku doběhlo v roli premiéra. Nicméně spor uvnitř vlády mezi jednotlivými stranami koalice mě vůbec nezajímá, čekám od vlády jasný postoj a stanovisko k této věci. Náš názor na věc je dlouhodobý a stálý.

Ing. et Ing. Jan Skopeček
ekonomický expert ODS
člen výkonné rady
krajský zastupitel
předseda regionálního sdružení
předseda oblastního sdružení

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Ing. Tomáš Czernin byl položen dotaz

Válka na Ukrajině

Pane senátore, opravdu věříte tomu, že má Ukrajina šanci Rusko porazit, a že ji USA a ostatní budou podporovat do nekonečna? Nechápejte mě špatně, přeji si, aby Ukrajina Rusko porazila, ale myslím, že je to dost nereálná vize. A co mě ještě na vašem komentáři zarazilo je, že v něm vůbec nepíšete o m...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Piráti: Právo nebýt manipulován aneb Plán pro boj s dezinformacemi

20:03 Piráti: Právo nebýt manipulován aneb Plán pro boj s dezinformacemi

Ministr zahraniční Jan Lipavský, europoslankyně Markéta Gregorová a europoslanec a kvestor Evropskéh…