Skopeček (ODS): Vláda hazarduje s českou ekonomikou

01.05.2015 6:32

Vládní koalice včera schválila Konvergenční program ČR, v rámci kterého počítá s

Skopeček (ODS): Vláda hazarduje s českou ekonomikou
Foto: Archiv JS
Popisek: Jan Skopeček

1. Rozpočtový deficit 70 mld. Kč je při očekávaném 2,7% růstu ekonomiky neodpovědně vysoký. Vláda nemá ambici veřejné finance uzdravit.

2. Deklarovaná výše schodku je navíc číslem „na vodě“. Vláda na jedné straně odsouhlasila Andrejem Babišem původně navržený deficit 70 mld. Kč, ale zároveň odsouhlasila plošný nárůst platů ve veřejném sektoru. Chce současně přidat miliardy Kč v kapitole Ministerstva práce a sociálních věcí a v mnoha dalších oblastech. Číslu 70 mld. Kč tak nemohou věřit ani samotní ministři.

3. Premiér Bohuslav Sobotka dobře ví, že na financování všech slibů budou scházet finance, a proto hovoří o růstu korporátních daní a zavedení daní sektorových. Vyšší daně ale ohrozí pokračující zotavení české ekonomiky. Je třeba tomuto návrhu hazardujícímu s českou ekonomikou zabránit za každou cenu.

4. Vláda se zabývá výhradně tím, jak vybrat více peněz od daňových poplatníků a více přerozdělovat. Potřebujeme přitom pravý opak - nižší vládní výdaje a více prostoru pro naše firmy, podnikatele a občany.

Koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL hospodařit odpovědně neumí a podle vývoje diskuze v posledních dnech nás přesvědčuje, že ani umět nechce. Je to vláda přežívací.

Jan Skopeček, ekonomický expert ODS

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…