Skopeček (ODS): Vláda prostě hospodařit neumí!

04.05.2015 16:33

I dubnová data o pokladním plnění státního rozpočtu ukazují na špatné hospodaření současné vlády s penězi daňových poplatníků. Nedaří se plnit slib Andreje Babiše o vyšším výběru daní, výrazně hůře se oproti loňskému roku vyvíjí schodek rozpočtu. A to přesto, že v letošním roce zažíváme vyšší ekonomický růst než loni a vývoj by tak měl být zcela opačný.

Skopeček (ODS): Vláda prostě hospodařit neumí!
Foto: Archiv JS
Popisek: Jan Skopeček

Stát za první čtyři měsíce letošního roku nedokázal na daních získat více než za stejné období v minulém roce. Přes vyšší ekonomický výkon je výběr daní letos dokonce nižší, než tomu bylo v loňském roce. Celkové příjmy státního rozpočtu jsou za období leden až duben letošního roku nižší o 8,2 mld. Kč oproti stejnému období v loňském roce. Výrazně horší je letos i saldo hospodaření státního rozpočtu. Stát hospodařil na konci letošního dubna se schodkem ve výši 0,4 mld. Kč, zatímco v loňském roce vykázal stát za stejné období přebytek ve výši 26,6 mld. Kč.  

Lepší výběr daní se Andreji Babišovi nedaří ani přes výrazný nárůst kontrol u DPH, které zaznamenaly podnikatelské subjekty v posledním roce. Vedle těchto kontrol je dalším problémem i dlouhé prověřování nároku na vrácení DPH. Zadržovány jsou společnostem i milionové částky po dobu několika měsíců. To už může ohrožovat samotnou existenci firem.

Andrej Babiš a celá vláda by se místo příjmové strany měli konečně zabývat i stranou výdajovou, která se dlouhodobě vyvíjí nedobrým směrem. Klíč ke konsolidaci veřejných financí neleží ve vyšším výběru daní, ale v menším státním přerozdělování.

Jan Skopeček, ekonomický expert ODS

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…