Skopeček (ODS): Za politický obchod s Jourovou zaplatíme vyšší nezaměstnaností

21.07.2014 19:22

Nominací ministryně Věry Jourové na post evropské komisařky končí neúměrně dlouhé a ČR poškozující měření sil uvnitř vládní koalice.

Skopeček (ODS): Za politický obchod s Jourovou zaplatíme vyšší nezaměstnaností
Foto: Archiv JS
Popisek: Jan Skopeček

Zaslouženou úlevu však velmi rychle střídá procitnutí z podmínek tohoto politického obchodu mezi ČSSD a ANO, a to v podobě shody na rychlejším růstu minimální mzdy, které se negativně projeví na trhu práce.

Vyšší růst minimální mzdy poškodí zejména nejméně kvalifikované zaměstnance v regionech s nejvyšší mírou nezaměstnanosti. Vyšší mzdové náklady spojené s direktivním nařízením vlády o růstu minimální mzdy povedou k tomu, že zaměstnavatelé, kteří nebudou mít dodatečné zdroje na povinné navýšení mzdy, budou přinuceni propouštět. Zkušenosti členských zemí EU přitom ukazují, že země bez institutu minimální mzdy dosahují v průměru nižších podílů nezaměstnaných.

Test, kdo skutečně v této zemi vládne, premiér Bohuslav Sobotka s Andrejem Babišem při výběru eurokomisaře opět prohrál. Musí být ale kvůli tomu i poraženým trh práce a jeho nejméně kvalifikovaní účastníci?

Jan Skopeček
ekonomický expert ODS

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

15:06 Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu a Andreji Babišovi.