Skopeček (ODS): Zajištění razantního nárůstu peněz pro školství nebylo jednoduché

22.01.2017 11:30

Středočeští zastupitelé za ODS podpořili koaliční návrh rozpočtu na rok 2017.

Skopeček (ODS): Zajištění razantního nárůstu peněz pro školství nebylo jednoduché
Foto: Archiv JS
Popisek: Jan Skopeček

Všichni středočeští zastupitelé za ODS na dnešním jednání zastupitelstva kraje podpořili koaliční návrh rozpočtu pro příští rok. Oproti minulým rokům, kdy se rozpočty schvalované koalicí ČSSD a KSČM vyznačovaly podfinancováním klíčových oblastí, jako jsou doprava, školství a zdravotnictví, počítá krajský rozpočet pro rok 2017 s navýšením rozpočtu právě v těchto klíčových oblastech, které patří mezi hlavní priority ODS. Občanští demokraté se také zasadili o to, že hospodaření kraje v příštím roce bude vyrovnané.

Jedním z největších reálných problémů kraje je hospodaření nemocnic. Počítá se proto s vytvořením finanční rezervy ve výši 300 milionů korun. „Bývalé vedení kraje zde v oblasti zdravotnictví vytvořilo černou díru ve výši několika stovek milionů korun. Například nemocnice v Kladně se v letošním roce bude potýkat se schodkem až 90 milionů korun. Některé nemocnice mají opravdu vážné problémy. Minulé vlády pod vedením ČSSD dovedly zdravotnictví v našem kraji do mnohem horší situace, než v jaké ho přebíraly v roce 2008,“ říká radní pro oblast zdravotnictví za ODS Martin Kupka. Vedle Kladna je podle něj velký problém také v nemocnici v Mladé Boleslavi.

ODS před říjnovými krajskými volbami slibovala nárůst financí v oblasti školství. V návrhu rozpočtu pro rok 2017 se počítá s navýšením rozpočtu o 74 milionů korun oproti schválenému rozpočtu roku 2016. Další desítky milionů korun by se do oblasti školství měly dostat prostřednictvím čerpání peněz z fondů Středočeského kraje, jejichž struktura se nyní připravuje. „Vzniknout by měl například krajský fond na zvyšování kapacit ve školách, abychom mohli městům a obcím pružněji pomoci reagovat na nárůst počtu žáků. Zajištění takto razantního nárůstu peněz pro školství rozhodně nebylo jednoduché, nakonec se to ale podařilo. Původní návrhy počítaly s částkou výrazně nižší, nicméně naše priority jsme v koalici uhájili,“ říká radní pro oblast školství za ODS Jan Skopeček.

„O tom, jak bude Středočeský kraj v budoucnu prosperovat, rozhoduje především úroveň vzdělání, kvalitní dopravní síť a dobrý zdravotní stav našich občanů. Pro ODS byly tyto oblasti prioritní vždy, jsem proto rád, že nyní máme možnost pozitivně ovlivňovat budoucnost našeho kraje. Naši zástupci v radě kraje k rozpočtu přistoupili zodpovědně a naši zastupitelé je v jejich práci plně podporují. Pro navýšení oblastí školství a dopravy se podařilo najít nejvíce peněz ze všech, což považujeme za jednoznačný úspěch,“ říká Tomáš Havlíček, předseda klubu středočeských zastupitelů za ODS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

12:12 Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k pokusům mobilních operátorů zasahovat do politiky