Škromach (ČSSD): Je čas změnit „postdrábkovský“ zákon!

30.10.2015 8:35

Je čas vrátit vládě možnost valorizovat důchody nad rámec minimálního růstu životních nákladů. Stejně tak je nutné jednorázový příspěvek k důchodu přeměnit na pravidelný příspěvek starobním a invalidním důchodcům k Vánocům.

Škromach (ČSSD): Je čas změnit „postdrábkovský“ zákon!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Zdeněk Škromach

V systému důchodového pojištění panuje mnoho nespravedlností. Pravicové vlády rezignovaly na vyrovnání nerovností mezi tzv. starodůchodci a novodůchodci. Navíc došlo i k omezení valorizace penzí obecně. Tzv. Drábkova malá penzijní reforma prosazena Schwarzenbergem, Kalouskem i jejich Starosty zavedla do českého právního řádu automatickou valorizaci a tím zamezila možnost mimořádných zásahů.

Míra rozdílu mezi novodůchodci a starodůchodci není vyčíslena přesně, v průměru se snad bude jednat o 650 – 750 Kč měsíčně. Změnou zákona v roce 2011 vznikla ještě kategorie tzv. mladodůchodců, kteří jsou z velké většiny také ve srovnání s novodůchodci znevýhodněni (někteří až o 600 Kč měsíčně), a jejich počet navíc bude růst, pokud něco nezměníme. Proto musíme změnit zákon o valorizaci důchodů, aby vláda opět mohla valorizovat ze svého rozhodnutí i nad rámec zákonného minima!

Debatu o důchodovém systému zcela pohlcuje perspektiva generací budoucích. My jsme však momentálně v situaci, kdy nám mnozí senioři a zdravotně postižení balancují na hranici chudoby, a to je třeba řešit teď! Věřím, že napomoci by mohl pravidelný příspěvek k starobním a invalidním důchodům, jako tzv. Vánoční bonus, či proč by do pěti let nemohl pravidelný jednorázový příspěvek dosáhnout úrovně průměrného důchodu jako tzv. „třináctý důchod“?!

Uvědomme si, že generace našich rodičů a prarodičů zde budovaly naši vlast pro nás a momentálně jsou odkázáni na naši solidaritu. K čemu jinému má stát sloužit než k potřebám svých občanů? Navýšení o 40 Kč je nepřijatelných a ČSSD to musí změnit! 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice