Škromach (ČSSD): První tři dny nemocenské opět tématem

16.09.2015 12:01

Senátní výbor připravil jednání Kulatého stolu k předkládanému návrhu zákona, kterým se má zrušit tzv. karenční doba. Přijďte diskutovat, zda mají být zaměstnancům opět propláceny i první tři nemocenské, do Senátu PČR v úterý 22. září 2015!

Škromach (ČSSD): První tři dny nemocenské opět tématem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Škromach

Již začátkem tohoto roku jsem podal v Senátu návrh na zrušení tzv. karenční doby, tedy aby zaměstnancům byla opět proplácena náhrada mzdy v době pracovní neschopnosti od prvního dne nemoci. Bohužel jeho projednání na schůzi Senátu PČR bylo z podnětu výboru již dvakrát odročeno.

Ačkoli členové výboru prohlásili, že jsou pro zrušení karenční doby, stále otálejí v projednání a vyjádření se k danému návrhu, který přináší pouze jednoduchou legislativní změnu v zavedení proplácení i prvních tří dní nemoci u zaměstnanců zaměstnavateli ve výši 60 % denního průměrného výdělku. Náš stát není rozhazovačný a návrh novely zákona dle mého názoru nepřináší neúměrnou zátěž. Ve většině zemí EU přejímají náklady na dočasnou pracovní neschopnost svých zaměstnanců zaměstnavatelé v mnohem vyšší míře než je tomu u nás.

Na Kulatém stole se k tématu vyjádří zástupci Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR, Českomoravské konfederace odborových svazů, Výboru pro sociální politiku PS PČR, Ministerstva práce a sociálních věcí, Ministerstva financí, Ministerstva průmyslu a obchodu a další odborníci.

Téměř tři čtvrtiny zaměstnanců přiznávají, že do práce chodí i během nemoci. Přecházení nemoci v prvním stádiu prodlužuje dobu léčby a hrozí následky v celkovém oslabení organizmu, které se projeví v pozdějším věku a zvýší náklady zdravotnictví. Navíc nákazy snadněji se v populaci šíří, mutují atd. Systém nemocenské prošel mnohými změnami – snížili se odvody, zrušilo se proplácení prvních tří dní, snížila se procentní sazba vyplácené náhrady mzdy a nemocenské, zvýšil se dohled a prevence ve smyslu omezení zneužívání nemocenské atd. Domnívám se, že v současné chvíli karenční doba již neplní funkci prevence proti zneužívání. Přesto zaměstnavatelé protestují, že se jim zvýší náklady. Přiznejme si však, že na změnách v systému nemocenského pojištění ušetřili, a tudíž toto navýšení nákladů by nemělo v důsledku vést k zhoršení situace zaměstnavatelů než před rokem 2008.

Ve věci prvních tří dnů nemocenské jde jednoznačně o politické rozhodnutí! Uvidíme, zda jej bude výbor schopen učinit po diskuzi u „kulatého stolu“.

Ing. Zdeněk Škromach
Místopředseda Senátu PČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

10:04 Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

Ministerstvo spravedlnosti aktuálně diskutuje opatření ke snížení rizika zpronevěry peněz z advokátn…