Škromach (ČSSD): Tolerance pro cyklisty má čím dál větší podporu!

17.08.2016 16:49

Návrh zákona na zavedení tolerance mírné hladiny alkoholu u cyklistů slaví úspěch nejen mezi samotnými lidmi, ale také mezi dalšími senátory.

Škromach (ČSSD): Tolerance pro cyklisty má čím dál větší podporu!
Foto: Daniela Černá
Popisek: Místopředseda Senátu Parlamentu ČR Zdeněk Škromach

Na svém dnešním jednání senátní Výbor pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí téměř jednomyslně schválil můj návrh zákona v předloženém znění, pouze jeden senátor se zdržel. Zavedení tolerance u cyklistů na vinařských a jiných cyklostezkách či silnicích nejnižší kategorie má zas o kus blíže k realizaci!

Chci prosadit, aby lidé na vinařských stezkách a venkově mohli před jízdou na kole požít menší množství alkoholu, aniž by byli vystavení hrozbě pokuty řádově v tisících korun. Proto návrh přichází s tolerancí hladiny alkoholu v krvi u cyklistů do 0,8 promile, podle zavedené a funkční praxe Rakouska, a zároveň navrhuje snížit výšku pokuty v nižší sazbě, do 1 promile, ze současných 20 tisíc korun na 500 Kč.

Odmítám kritiku ve smyslu podněcování k alkoholismu a nezodpovědnosti

V minulých týdnech návrh zákona také zaznamenal výraznou podporu od lidí z regionů, kdy se strhla podpisová akce na podporu tohoto zákona. Pod otevřeným dopisem zákonodárcům, aby toleranci povolili, se podepsalo již několik tisíc občanů především ze Slovácka a jižní Moravy.

Podporuji fungování kulturních tradic českého a moravského národa. A odmítám kritiku ve smyslu podněcování k alkoholismu a nezodpovědnosti za řídítky jízdních kol. Návrh nijak nemění postup a postih vůči viníkovi dopravní nehody a cyklistům, kteří se opijí. Pouze umožňuje zodpovědnému cyklistovi požít jednu dvě skleničky či piva bez rizika téměř likvidačních pokut.

Je to zákon pro slušné lidi!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Jak zajistit a poskytnout dětem dietní stravu

15:14 Ministr Válek: Jak zajistit a poskytnout dětem dietní stravu

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k nové metodice poskytování dietní stravy v rámci šk…