Škromach (ČSSD): Tolerance pro cyklisty má podporu Senátu

26.08.2016 12:59

Návrh zákona na zavedení tolerance mírné hladiny alkoholu u cyklistů slaví úspěch nejen mezi samotnými lidmi, ale také mezi senátory.

Škromach (ČSSD): Tolerance pro cyklisty má podporu Senátu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Škromach

Na jednání schůze senátoři většinově podpořili můj návrh změny zákona pro cyklisty. Zavedení tolerance u cyklistů na vinařských a jiných cyklostezkách či silnicích nejnižší kategorie má zas o kus blíže k realizaci! Návrh putuje do Poslanecké sněmovny. A já věřím, že společně s podporou veřejnosti bude moct být přijat i tam.

Chci prosadit, aby lidé na vinařských stezkách a venkově mohli před jízdou na kole požít menší množství alkoholu, aniž by byli vystavení hrozbě pokuty řádově v tisících korun. Proto návrh přichází s tolerancí hladiny alkoholu v krvi u cyklistů do 0,8 promile, podle zavedené a funkční praxe Rakouska, a zároveň navrhuje snížit výšku pokuty v nižší sazbě, do 1 promile, ze současných 20 tisíc korun na 500 Kč.

V minulých týdnech návrh zákona také zaznamenal výraznou podporu od lidí z regionů, kdy se strhla podpisová akce na podporu tohoto zákona. Pod otevřeným dopisem zákonodárcům, aby toleranci povolili, se podepsalo již více jak čtyři a půl tisíce občanů především ze Slovácka a jižní Moravy.

Podporuji fungování kulturních tradic českého a moravského národa. A odmítám kritiku ve smyslu podněcování k alkoholismu a nezodpovědnosti za řídítky jízdních kol. Návrh nijak nemění postup a postih vůči viníkovi dopravní nehody a cyklistům, kteří se opijí. Pouze umožňuje zodpovědnému cyklistovi požít jednu dvě skleničky či piva bez rizika téměř likvidačních pokut.

Je to zákon pro slušné lidi!

Ing. Zdeněk Škromach
Místopředseda Senátu PČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…