Škromach (ČSSD): V Senátu bojujeme proti nekalému vymáhání exekucí

30.05.2015 9:16

Senátoři učinili první významný krok, který může přinést systémovou změnu do řešení exekucí a zamezit zneužívání systému a obohacování nekalých společností na úkor řadových občanů našeho státu.

Škromach (ČSSD): V Senátu bojujeme proti nekalému vymáhání exekucí
Foto: Archiv ZŠ
Popisek: Senátor Zdeněk Škromach

Senát PČR na své květnové schůzi přijal senátní návrh zákona, kterým se mění tzv. exekuční řád. Učinil tak první krok v legislativním procesu pro zavedení teritoriality se systémem soudního přidělování pohledávek v rámci kraje působícím exekutorům.

Soudní exekutor je vykonavatelem státem přenesené veřejné moci. Je nepřijatelné, aby se tento proces stal předmětem podnikání a nekalého obchodování s pohledávkami a zároveň podnětem k bujení umělého zadlužování občanů tohoto státu za účelem navyšování počtu dlužních pohledávek, se kterými je možno následně „podnikat“.

Jsem velmi rád, že Senátem prošel komplexní návrh zahrnující nejen teritoriální působnost exekutorů, ale zároveň také systém soudního přidělování pohledávek exekutorů v daném regionu, stejně jako tomu je například u notářů.

Osobně jsem jedním z iniciátorů návrhu, ačkoli původní návrh obsahoval jen první polovinu změny. Tento návrh byl koncipován s ohledem na rozložení názorů v Parlamentu ČR vůči tomuto tématu, za účelem úspěšného prosazení prvního kroku v celkové systémové změně. Nakonec mezi Senátory převážil názor podání komplexního pozměňovacího návrhu a já jen pevně věřím, že stejně odvážní budou i kolegové v Poslanecké sněmovně PČR. A my se dočkáme konečně razantní změny v systému exekucí pro spravedlivé vymáhání oprávněných dlužních pohledávek tak, aby exekutoři přestali být „strašáky“ pro slušné občany a mohli vynaložit svoje úsilí pro efektivní vymáhání u dlužníků, kteří se v tomto státě musí naučit, že dluhy se mají platit!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…