Škromach (ČSSD): Výhra v druhém kole boje za proplácení nemocenské

28.01.2016 10:01

Senátní výbor jednomyslně schválil návrh zákona na navrácení prvních tří dnů „nemocenské“ zaměstnancům. Hlavním předkladatelem je opět místopředseda Senátu PČR Ing. Zdeněk Škromach, k jeho návrhu se však tentokrát připojilo dalších 29 senátorů.

Škromach (ČSSD): Výhra v druhém kole boje za proplácení nemocenské
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Škromach

Více jak třetina členů horní komory Parlamentu ČR podporuje návrh, který navrhuje zrušit tzv. karenční dobu, tedy má za cíl opětovně zavést proplácení i prvních tří dní nemoci pro zaměstnance. Návrh zavádí výplatu náhrady mzdy ve výši 60 % průměrného denního výdělku, stejně jako v ostatních dnech pracovní neschopnosti. A zároveň nabízí úlevu pro zaměstnavatele, kteří budou muset náhradu mzdy nově vyplácet, ve formě snížení sazby na pojištění (v původním návrhu o 0,1 %). Snížení sazby pojistného zaměstnavatelům řádově o desetinu procenta představuje snížení příjmu do státní kasy o přibližně 1,2 mld. Kč. Po dnešním jednání ve výboru Senátu došlo mezi předkladateli a členy výboru ke konsenzu, návrh byl schválen s úpravou snížení sazby z 2,3 % na 2,1 % na nemocenské pojištění!

Nemocenské pojištění se trvale pohybuje v přebytku a zalepuje díry ve státním rozpočtu

Systém prošel několika významnými změnami mezi lety 2008 a 2010. V konečném důsledku, byla zavedena tzv. karenční doba, která představuje neplacení v prvních třech dnech nemoci. Zároveň byla zavedena náhrada mzdy, která je vyplácena přímo zaměstnavateli. Zaměstnancům navíc byla snížena celková výše náhrady mzdy/nemocenské, která v současnosti činní 60 % průměrného denního výdělku, ačkoli v původním systému to bylo 69 %. Změny systému byly zaměstnavatelům vykompenzovány pojistnou sazbou a státní systém se přesto drží v přebytku několik miliard korun ročně (v roce 2014 např. 3,8 mld. Kč), které jsou nakonec využívány ve státním rozpočtu.

Na změně systému nejvíce ztratili zaměstnanci

Nejvíce na změně systému nemocenského pojištění tratili zaměstnanci. Očekávalo se snížení nemocnosti a zneužívání systému. Jak však dnešní statistiky prokazují, nemocnost lidí zůstává, ale dochází k jejímu přecházení. V současných průzkumech téměř tři čtvrtiny zaměstnanců přiznávají, že do práce chodí i během nemoci. Hlavním důvodem je obava ze ztráty výdělku. Přecházení nemoci v prvním stádiu prodlužuje dobu léčby a dlouhodobě dochází k poškozování zdraví a zvýšení nákladů zdravotnictví.

Je načase udělat politické rozhodnutí

„Je to politické rozhodnutí. Buď to chceme, nebo to nechceme. Lidé si ale přece nemají brát dovolenou na to, aby se léčili.“ uvedl v nedávném rozhovoru pro časopis Senát místopředseda Zdeněk Škromach. Ve většině zemí EU přejímají náklady na dočasnou pracovní neschopnost svých zaměstnanců zaměstnavatelé v mnohem vyšší míře než je tomu u nás. Přesto vláda ve své koaliční smlouvě podmínila přijetí zrušení tzv. karenční doby dohodou tripartity. A tento konsensus se v Senátu podařilo najít.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…