Škromach: Platíme za věci, které nekonzumujeme. Je to problém, který je dlouhodobý a šíří se jako mor

19.06.2014 15:30

Projev na 22. schůzi Senátu dne 19. 6. 2014

Škromach: Platíme za věci, které nekonzumujeme. Je to problém, který je dlouhodobý a šíří se jako mor
Foto: rep
Popisek: Zdeněk Škromach

Vážená paní předsedající, vážené paní senátorky, páni senátoři, pane ministře, rád bych se vyjádřil k této problematice, protože to je věc, jak říkal kolegy, kterou v této chvíli moc nezměníme.

Na druhé straně je to problém, který je tady dlouhodobě a šíří se jako mor. Platíme za věci, které nekonzumujeme. To není o provozovatelích zařízení, o lázních, o nemocnicích... My platíme za to, že je tam televize. A kdo to zaplatí? Jak často říkáme, daňový poplatník, zaplatíme to my, občané! Z našich peněz to půjde nakonec, protože my budeme platit za služby. Platíme za rekreační zařízení, platíme nájmy v nemocnici. Nemocnice – ta má taky televizi. Proč já, proboha, jako občan, mám platit někomu za něco, na co se ani nedívám? Proč mám platit za nějaký přiblblý klip, který si ani nezapnu? Notabene, když si nakonec pustím Pay-TV čili placenou televizi. Já si zaplatím za to, že se dívám na film, a ještě mám platit někomu autorské poplatky? Copak je to normální?

Jestli toto vymýšlejí v Bruselu, tak je potřeba je zrušit! Protože to je největší lobby, která tady je! Nemyslím Brusel, ale tu komisi... (Pobavení v sále.)

Vezměte to do důsledků. Veřejná produkce je, když sedím v lázních na pokoji sám, nebo možná se spolubydlícím, a díváme se na TV, díval bych se i doma s rodinou, když tam bude rodina, bude nás tam pět, tak je to už společné sledování; vezměme a priori, jdu po ulici s MP3, se sluchátky – je to veřejná produkce? No, možná, že ano... Možná, že to takto budou časem v Bruselu posuzovat. Protože se pohybuji na veřejnosti a poslouchám MP3...

Ano, dneska přece existují programy, které jsou schopny identifikovat, co poslouchám, co se hraje v místnosti apod. Fajn, plaťme za konkrétní produkci, myslím, že je to v pořádku. Autoři, ať dostanou svoji odměnu za svoje dílo.

Proč ale máme platit různé parazity, které se na tom přiživují? Kolik těm autorům skutečně přiteče? Když se tento poplatek zaplatí, tak komu vlastně jde? Kdo určí, co jsem vlastně na té televizi sledoval? Třeba jsem nesledoval vůbec nic. Ale dostane to i ten, komu já bych v životě nedal ani korunu, protože takové umělce třeba neuznávám, nebo se mi prostě tyhle písničky nelíbí... Proč já mu mám platit?

Chci platit za to, co se mi líbí, co poslouchám, na co se dívám. Dnešní technické možnosti umožňují, aby to takhle bylo. Tyhle paušální poplatky na hlavu, ne televizi apod. jsou naprosto nesmyslné! Je potřeba proti tomu se jasně postavit včas – a teď!!!

Vážené paní senátorky, vážení páni senátoři, s tímto asi v tuto chvíli moc neuděláme. Je to technická norma. Ale je potřeba tuto diskusi jasně otevřít a jasně vyslat silný hlas do Bruselu k příslušným komisím, že tady nestrpíme tyto lobbistické zájmy a že chceme platit za skutečná díla a za to, co skutečně posloucháme a na co se díváme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: senat.cz

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konzervativní strana: Západní svět se zjevně nepoučil ze svého selhání

23:08 Konzervativní strana: Západní svět se zjevně nepoučil ze svého selhání

79. výročí ukončení 2. světové války v Evropě