Škromach: Veřejná služba slaví návrat?

09.04.2014 13:34

Ze Senátu na návrh skupiny senátorů putuje do Poslanecké sněmovny návrh zákona o hmotné nouzi se záměrem znovuzavedení veřejné služby.

Škromach: Veřejná služba slaví návrat?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Škromach

Tento institut byl uveden s účinností od 1. 1. 2009 tehdejším ministrem práce a sociálních věcí Petrem Nečasem. Jedná se o pravicový konstrukt podlamující fungující systém veřejně prospěšných prací pro občany potýkající se s nezaměstnaností. Namísto toho, abychom usilovali o efektivní využití možnosti veřejně prospěšných prací, které jsou pro obce přínosné a výhodné a navíc přinášejí výdělek a znovuzapojení občanů do pracovního procesu se vším všudy. Pokusíme se resuscitovat veřejnou službu – „drábkovinu“ zakázanou samotným nálezem Ústavního soudu ČR v roce 2012.

Samozřejmě, že se zde již nehovoří o povinnosti výkonu veřejné služby bez mzdového ohodnocení, navíc s hrozbou ztráty sociálních dávek. Jedná se však o substituci veřejně prospěšných prací, popř. o přestupný bod mezi nezaměstnaností a veřejně prospěšnými pracemi.

Je cílem našeho sociálního systému vytvářet různé úkroky v cestě za zvyšováním zaměstnanosti, nebo usilujeme o zaměstnanost bez pobírání sociálních dávek? Jak bude míra přivýdělku přínosná pro nezaměstnané? Jedná se o marginálně využívaný prvek, kdy z více jak 350 tisíc nezaměstnaných v roce 2011, kdy ještě nebyla veřejná služba povinná, využilo této možnosti pouze přibližně 16 tisíc nezaměstnaných. Skutečně budou poslanci vládní koalice a ČSSD prosazovat návrhy ODS a TOP 09 z předešlého vládního období?

Ing.  Zdeněk Škromach
Místopředseda Senátu P ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.