Sladkovská (Svobodní): Kontrolní hlášení selhává po pár dnech existence

18.01.2016 13:13

Od nového roku vešel v platnost zákon o kontrolním hlášení, který selhává ještě dříve, než se s ním naučili podnikatelé pracovat.

Sladkovská (Svobodní): Kontrolní hlášení selhává po pár dnech existence
Foto: svobodni.cz
Popisek: Tereza Sladkovská, Svobodní

Ministerstvo financí navíc navrhuje novelu zákona, která má odpouštět pokuty po první rok jeho účinnosti. Novela se tedy vyžaduje po ani ne čtrnácti dnech, co zákon funguje (!).

V elektronických formulářích, podle kterých mají živnostníci a podnikatelé hlásit své tržby, se navíc podle posledních informací objevují neplatné termíny, za jejichž použití dostávají živnostníci tisícové pokuty. Stejně tak hrozí pokuta až 50 tisíc těm, kteří by tento formulář nepochopili správně a zaslání svého kontrolního hlášení zpozdili.

Jaká je odpověď ministerstva financí na toto zjevné pochybení? Prý chtěli jen přiblížit občanům jejich běžnou hovorovou terminologii. Poněkud slabší výmluva.

Mnohem více bych ocenila to, kdyby občanům zjednodušili podnikání a těm co nepodnikají ulehčili vstup do odvětví. Toto slovíčkaření by nebylo potřeba, kdyby nevznikl zbytečný zákon, který přidělává podnikatelům jen další administrativní starosti na místo toho, aby jim politici umožnili zaměstnat více lidí nebo zlepšovat efektivitu a své produkty. Neplatností obchodního tajemství v těchto hlášeních navíc vzniká nebezpečný únik informací hodící se zejména tomu, kdo může mít k informacím o probíhajících obchodech přístup a tím i obrovskou konkurenční výhodu.

Podmínky pro podnikání se stále zhoršují

Podle žebříčku ze zprávy Světové banky Doing Business si Česká republika nevede nijak skvěle. Od loňského roku si o tři příčky pohoršila, a to ještě nebylo potřeba si kupovat speciální softwary na účetnictví a trávit další čas papírováním nebo školením o tom, jak se má kontrolní hlášení vyplnit (které také něco stojí). Do budoucna je pak možné, že se přidají i tiskárny a speciální pokladny, popřípadě wifi router a připojení, pokud se současnému ministru povede protlačit elektronickou evidenci tržeb. V žebříčku Doing Business je teď před námi třeba i Slovensko a Bulharsko.

Čím více bude překážek pro podnikání, tím méně bude lákavé začít podnikat. S tím jde ruku v ruce méně pracovních míst a menší blahobyt celé země. Snažme se ho tedy naopak více uvolnit, ne ho komplikovat.

Tereza Sladkovská,
místopředsedkyně Svobodných v Praze

Vyšlo na osobním blogu autorky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

13:09 Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

Vláda schválila Rozpočtovou strategii sektoru veřejných institucí na roky 2025 až 2027 a k ní přilož…