Sladkovská (Svobodní): Registr bankovních účtů – „Dohlédneme na vaše peníze (za vaše peníze)“

06.02.2016 13:03

Vláda podpořila návrh Andreje Babiše, že se má zřídit centrální registr všech účtů fyzických i právnických osob. Laicky řečeno, pod zástěrkou „boje proti daňovým únikům“ bude pro státního úředníka lehce dohledatelné, kde máte vedený svůj účet.

Sladkovská (Svobodní): Registr bankovních účtů – „Dohlédneme na vaše peníze (za vaše peníze)“
Foto: svobodni.cz
Popisek: Tereza Sladkovská, Svobodní

Jistě to však není finále. Postupnými malými krůčky se dostáváme do fáze, kdy je na každého slušného člověka veden registr, složka, odkaz, kde si o něm může státní úředník zjistit pomalu i to, kde se pohybuje a s kým se stýká. Registr toho, kde má osoba veden svůj účet, je pro státní správu téměř bezpředmětný, aniž by zjistili, kolik je na účtě peněz a kam se peníze posílají, odkud se přijímají. A přesně k tomuto bude tento registr směřovat. Tyto údaje měly být podle návrhu ministra dohledatelné už teď, rázně se ale proti tomu postavila Česká národní banka. Nic to však nemění na tom, že půjde před poslance návrh, který je naprostou zbytečností a prvním krůčkem k tomuto.

Zákonodárci si prostě přejí registr, který má zjednodušit dohledání účtu trestně činných osob. Chtějí ale kvůli tomu shromažďovat data každého občana a časem se těmto občanům nejlépe i pohrabat v účtech, když bude třeba něco zjistit.

Návrh je jedním z několika dalších, které směřují ad absurdum až k úplnému monitorování obyvatel a zasahování do jejich soukromí. A právě proto bychom se neměli nechat zlákat nadneseným “bojem proti daňovým únikům” a proti podobným návrhům se vymezit.

Tereza Sladkovská,
místopředsedkyně Svobodných v Praze

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

14:02 Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k lidem se zdravotním postižením v prvním stupni závi…