Šlahúnková (KSČM): Konec myslivosti v Čechách?

15.05.2014 12:10

Před blížícími se volbami do Evropského parlamentu se v diskusích s občany stále častěji objevují dotazy na téma zbraní. Ptají se hlavně zájmoví střelci – myslivci, sportovní střelci, sběratelé zbraní a další. A proč?

Šlahúnková (KSČM): Konec myslivosti v Čechách?
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

Na konci října 2013 byly zveřejněny představy komisařky pro vnitřní záležitosti EU, Cecilie Malmstrëmové, která své požadavky zaštiťovala pod tažením proti "Násilí se zbraněmi" a je součástí boje proti zločinnosti. Ve stručném výčtu plánu paní komisařky najdeme mimo jiné i zákaz dlouhých a krátkých samonabíjecích zbraní, zavedení povolení na zbraně kategorie C a D, zavedení povolení na zásobníky, stejně jako pro příslušné zbraně, omezení kapacity zásobníků, kdy zásobníky s větší kapacitou budou zakázány, omezení množství střeliva, kdy vlastnictví většího množství střeliva bude zakázáno. Další zákaz se týká tzv. dekoračních a signálních zbraní.

Omezením budou rovněž podléhat airsoftové zbraně a vzduchovky, které budou předmětem povolení, a nakonec zavedením centrálního uložiště zbraní zakázat soukromé přechovávání zbraní jako takové.?Všechny tyto návrhy se samozřejmě týkají i sportovních střelců, sběratelů a v neposlední řádě i myslivců. Při zamyšlení nad návrhy je nad míru jasné, co se na tyto skupiny chystá - že o většinu svých zbraní mohou přijít.

Po započtení všech návrhů tzv. biometrické ochrany u samonabíjecích zbraní si mnoho střelců takové zbraně nebude moci z finančních důvodů dovolit.?Přitom legální zbraně jako takové nepředstavují problém, tímto problémem jsou zbraně držené nelegálně. Jedním z nástrojů k těmto krokům je centrální registr všech zbraní, který je v současné době spouštěn i v našem státě. Bez této registrace zbraní by toto ani nešlo, protože neregistrované zbraně pro úřady prostě neexistují a nelze s nimi nic dělat a ani je jakýmkoliv způsobem zajistit.?A co v této situaci můžeme dělat? 

Odpověď je dosti alarmující, kdy v současné době se nedá dělat zhola nic. Sportovní střelci by byli nuceni jezdit zdokonalovat své zkušenosti do jiných zemí, kde by zůstala úprava zákona o zbraních v kompetenci státu, to znamená mimo území EU. Sběratelé by znehodnotili svoje sbírky, které mnohdy dokládají pokrok a mistrné umění řemeslné výroby zbraní. Myslivcům by se zkomplikovala možnost jakýmkoliv způsobem hlídat a regulovat optimální stavy zvěře ve volné přírodě, což by mohlo mít nebezpečné následky pro přírodu, kdy hrozí, že by se některá zvířata mohla přemnožit a tím ohrozit i jiná odvětví, například dopravu zvýšením počtu střetů dopravních prostředků se zvěří. Výkon práva myslivosti má v našem státě mnohaletou tradici a Českomoravská myslivecká jednota usiluje o zařazení české myslivosti na seznam nehmotného dědictví UNESCO. Byla by škoda, kdyby kvůli těmto omezením tato mnohaletá tradice a kulturní odkaz v našem státě zanikly.? ?

Pavla Šlahúnková, kandidátka pro volby do Evropského parlamentu za KSČM

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

18:09 Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.