Šlechtová (ANO): Novela zákona o veřejných zakázkách řeší jen dílčí změny

14.01.2015 14:26

Projev na 5. schůzi Senátu dne 14. 1. 2015.

Šlechtová (ANO): Novela zákona o veřejných zakázkách řeší jen dílčí změny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová

Vážený pane předsedo, vážené paní senátorky, vážení páni senátoři. Děkuji za velice příjemné přivítání, pane předsedo. Já bych vám chtěla představit novelu zákona o veřejných zakázkách.

Vládní návrh zákona, jehož znění vláda ČR schválila na svém jednání 3. září 2014, a který schválila Poslanecká sněmovna dne 12. prosince 2014, je předkládán v souvislosti s potřebou změn zákona právě č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách. Jedná se o změny dílčího charakteru, proto nebyl předkládaný návrh zákona obsažen ani v plánu legislativních prací vlády na rok 2014.

Novela byla předložena k projednání ÚPV Senátu, VUZP a VHZD.

Já bych ve svém úvodním slově ráda zmínila, že tato novela je opravdu pouze dílčí novelou. Tato novela je z mé strany, z mého pohledu, nadbytečným krokem v rámci přípravy i nového zákona o veřejných zakázkách, a tato novela má opravdu řešit pouze dílčí změny, které navrhuje.

Já bych vám ráda zmínila právě ty klíčové změny, které jsou v novele obsaženy ze strany ministerstva pro místní rozvoj, které považujeme v tuto chvíli za klíčové, a ne jiné.

Jedná se o to, že jsme rozšířili demonstrativní výčet kritérií hodnocení nabídek o možnost hodnotit také organizaci, kvalifikaci a zkušenosti pracovníků, kteří se podílejí na plnění veřejné zakázky, upravili jsme formulační úpravu ustanovení upravující podmínky pro zadávání dodatečných stavebních prací a dodatečných služeb bez navýšení hodnoty z 20 % výše. Zrušili jsme povinnost zrušit zadávací řízení za situace, kdy zadavatel obdržel pouze jednu nabídku. Tady bych ráda informovala, že se jedná zhruba o 10 % všech zakázek veřejných zadavatelů v ČR, nicméně těch 10 % je v hodnotách miliard a miliard korun, protože pokud se zruší výběrové řízení, které se připravovalo například 2 roky včetně projektové dokumentace, a nelze připustit jednu nabídku, tak toto je jedním z problémů, kde opravdu se například nedají čerpat ani evropské fondy, musí se udělat nové výběrové řízení. Toto je z mého pohledu jedna z klíčových změn, které tato novela přináší.

Dále jsme upravili části zákona týkající se výkonu dohledu nad zadáváním veřejných zakázek. Upravili jsme citlivé činnosti tak, kdy by došlo k vyjmutí funkce člena hodnotící komise z citlivé činnosti, zrušili jsme ustanovení zákona upravující seznam hodnotitelů a zrušili jsme povinnost předkládat oponentní odborné vyjádření k odůvodnění významných veřejných zakázek.

Přijetí navrhovaných změn nebude mít negativní dopady na transparentnost zadávání veřejných zakázek. V rámci projednání návrhu v Poslanecké sněmovně pak byly do znění novely zapracovány následující pozměňovací návrhy, s jejichž zněním ministerstvo pro místní rozvoj vyjádřilo souhlas.

Souhlas jsme vyjádřili pouze s několika poslaneckými návrhy, s ostatními jsme nesouhlasili a Poslaneckou sněmovnou neprošly.

Vyjádřili jsme souhlas k elektronizaci komunikace s ÚOHS. Tato změna má přinést i zrychlení komunikace s ÚOHS a má přinést právě také zjednodušení i ze strany veřejných zadavatelů vůči ÚOHS.

V rámci poslaneckých návrhů došlo také ke stanovení účinnosti zákona dnem jeho vyhlášení, což je také jeden z pozměňovacích návrhů i výborů Senátu, což se bude měnit. Dále jsme upravili posouzení mimořádně nízké nabídkové ceny v rámci elektronické aukce. Přistoupili jsme na možnost předkládat diplomy v rámci kvalifikačních předpokladů v latinském jazyce. Tady se jedná především o Univerzitu Karlovu, která dává diplomy pouze v latině. Osobně považuji za velkou byrokracii, pokud zákon neumožní předkládat zákony v latinském jazyce.

VUZP a zároveň hospodářský výbor přinesl některé pozměňovací návrhy. Já bych se ve svém úvodním slově k nim ráda přímo vyjádřila, než bude připuštěna i obecná rozprava, abyste znali názor ministerstva pro místní rozvoj. Chtěla bych zopakovat, že se jedná o dílčí novelu. Nejedná se o nový zákon, nejedná se ani o verzi novely, která má z nějaké části suplovat to, co má přijít za rok.

Já bych ve svém úvodním slově ještě chtěla zmínit, že nový zákon připravujeme časově tak, aby do 18. dubna 2016 byl v účinnosti. Čekají nás předtím veškeré legislativní kroky. Na vládu tento zákon chystám předložit maximálně do června tohoto roku. Půl roku jsem vytvořila různá kolegia, platformy, abychom se o něm bavili.

Nový zákon nevzniká jen tak z popudu ministerstva pro místní rozvoj, vzniká na základě toho, že ČR jako členský stát EU musí transponovat evropskou směrnici o veřejných zakázkách. A právě účinnost musí být dva roky poté, co směrnice vstoupila v platnost.

Opakuji, je to duben 2016 u nového zákona. Proto bych zde chtěla apelovat i u vás v Senátu, abychom měli všichni na vědomí, že tato novela, o které zde dneska debatujeme, by měla být schválena co nejdříve, aby umožnila alespoň otevření těch pěti věcí, o kterých jsem hovořila. Nový zákona přinese samozřejmě spoustu jiných věcí.

V hospodářském výboru došlo k několika návrhům změn. Já bych se chtěla ve svém úvodním slově přímo vyjádřit.

Je požadavek, aby v názvu zákona bylo vypuštěno slovo – a zákonné opatření Senátu, kterým se mění zákon o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů. Tady bych chtěla zmínit, že jde o legislativně technickou věc a ministerstvo pro místní rozvoj má za to, že návrh je celkem nadbytečný, směřuje pouze k formální úpravě a nepovažujeme ho úplně za nutný právě ho měnit.

Dalším návrhem je označení části I., včetně nadpisu - zcela vypustit. Zde to považujeme také jako za formálnost a navrhujeme s tímto nesouhlasit.

Co ale považujeme za klíčové, je další pozměňovací návrh, který říká, že by se měli sčítat méněpráce a vícepráce právě v rámci těch dvaceti procent, které nyní zákon o veřejných zakázkách umožňuje.

K této věci bych ráda zmínila pár informací.

Sčítání méněprací a víceprací přinese to, že může dojít ke změně celého předmětu veřejné zakázky. Tato záležitost je velice nebezpečná pro zadavatele a především následné kontroly. Pokud toto bude odsouhlaseno do této novely, která je pouze dílčí a technického rázu, jak jsem zmínila; klíčové je, že rušíme - rušit zadávací řízení s jednou nabídkou. Rozšiřujeme hodnotící kritéria, tak součet méněprací a víceprací vyžaduje debaty, a především nastavení kontrolních mechanismů vůči této změně.

Jak zmiňuji, že to velice nebezpečné, aby toto bylo odsouhlaseno právě v této novele. Můžeme se o tom bavit v novém zákoně, ale tato novela vůbec nemá za smysl měnit věcně celý zákon. Takže toto bych zde chtěla zmínit na úvod. Samozřejmě očekávám, že k tomu bude obecná rozprava a následně se k tomu vyjádřím dále. Toto považuji osobně jako za velice nebezpečné, pokud toto bude schváleno v této novele.

Následně MMR bude muset dělat výkladové středisko na všechny pozměňovací návrhy a já potřebuji kapacitu svých lidí na přípravu nového zákona. Takže znovu říkám. Tato novela nemusela být. Máme ji tady na stole.

Je nutné ji schválit co nejdříve v rámci těch dílčích změn, které MMR navrhuje.

V závěru bych chtěla zmínit, že bych chtěla poděkovat i právě všem výborům, které se velice konstruktivně podívaly na tuto novelu a jsem připravena debatovat právě o vašich návrzích, právě o těch pozměňovacích.

Děkuji vám za slovo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: senat.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nacher (ANO): Zavedení povinných psychotestů je nerealizovatelmé

11:17 Nacher (ANO): Zavedení povinných psychotestů je nerealizovatelmé

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k psychotestům pro všechny držitele a nové zájemce o …