Slinták (KDU-ČSL): Jak to u nás chodí na zastupitelstvu?

03.10.2015 22:46

Rád bych Vás začal informovat o probíhání zastupitelstev v naší obci.

Slinták (KDU-ČSL): Jak to u nás chodí na zastupitelstvu?
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

Nebudu zde dopodrobna vypisovat jednání. Jednotlivé body zasedání, zkrácenou diskuzi i usnesení si můžete přečíst v zápisech na této webové stránce http://www.vlcnov.cz/samosprava-obce/usneseni-obce/

Zastupitelstva Vám představím ze svého pohledu, co mě zaujalo, rozhořčilo, či naopak potěšilo, čemu jsem nerozuměl a co nepochopím nikdy.

Úvodem shrnu osazenstvo účastnící se těchto zasedání. Síly máme rozložené jasně. Šéf je starosta z ODS. K tomu má 7 vzorných pomocníčků z kandidátky ODS a Starostů a nezávislých. Kdo umí počítat, ví, že 8 vždy přehlasuje 7. Uprostřed máme Juru Matušíka z kandidátky ODS, který se ostatním kolegům z vládnoucí koalice nezdál dost dobrým na pozici místostarosty. V opozici sedí 6 zastupitelů za Nezávislé, KDU-ČSL a ČSSD.

Předchozí čtyři roky jsme my opoziční jasně cítili, že jsme nadbyteční a akorát svými dotazy otravujeme. Výrazy obličeje i zvukové efekty pana zastupitele Dacíka nám zřetelně dávaly najevo, že je snad jasné, kdo je tu pánem…a zbytek jednání je obyčejné zdržování. Opravdu nebylo zvykem, aby se zastupitel zajímal a ptal. Proč taky vědět na co a kam jdou peníze. My nahoře (rada obce) přece víme, kam je nejlepší poslat penízky a vy ostatní tomu vůbec, ale vůbec nerozumíte.

Tomu odpovídaly i různé kroky vedoucí k omezení informovanosti občanů o jednání na zastupitelstvu. V době, kdy je na jiných obcích normální zvuková nahrávka, či dokonce on-line přenos, byla u nás zrušena v zápisu ze zasedání zastupitelstva i obyčejná diskuze. Proč taky občanům ukazovat, že opoziční zastupitelé z nás šéfů (radních a koaličních) dělají v diskuzích hlupáky? Otázkou bohužel je, jestli hlupáka nedělá právě ta samotná hloupá odpověď, neznalost a nadutost.

Nu což, dobu temna jsme přežili a přišlo nové zastupitelstvo. Úvodnímu vlčnovskému masakru volební pilou se budu podrobně věnovat v jiném článku. Jen to rychle shrneme – druhá strana ve volbách prostě nemá právo na místostarostu, ani jediné místo radního. Podpora jiného člena z vládnoucí koalice (Jirka Matušík) také nebyla uznána, a tak raději máme místostarostku, kterou podporuje 8 z 15 zastupitelů. To je důvěra!

Po této ukázce moci ale pomalu nastávají lepší časy. Až na známého představitele mnoha znechucených výrazů s námi většina současných koaličních zastupitelů mluví, dokonce dovolí pustit naše návrhy do jednání a k našemu velkému překvapení i některé odsouhlasí. Takže do Vlčnova pomalu nakukuje 21. století. Bylo povoleno zkrácené uvedení diskuze v zápisu ze zastupitelstva a při jednáních si můžeme všichni prohlédnout promítnuté materiály. Je toho mnoho, co ještě pokulhává, ale buďme optimističtí a nedejme se znechutit. Jako pozitivní příklad lze uvést spolupráci zastupitelů při prosazení komplexních pozemkových úprav.

Od příštího týdne Vás čtenáře tedy čeká první komentář k zasedání zastupitelstva ze dne 4. 9. 2015.

Michal Slinták

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce