Šmarda (SOCDEM): Jsme svědkem rozkladu veřejných služeb

15.04.2024 19:29 | Tisková zpráva

Sociální demokracie bude v krajích hájit zachování služeb státu.

Šmarda (SOCDEM): Jsme svědkem rozkladu veřejných služeb
Foto: Archiv Michala Šmardy
Popisek: Michal Šmarda

Zdravotnictví, školství, hromadná doprava, sociální péče. To jsou veřejné služby, které za současné pravicové vlády přestávají plnit svou funkci vůči občanům, přestávají být dostupné a jsou omezovány. Některé z nich se pravice snaží privatizovat a více zpoplatnit. Sociální demokracie naopak bude v krajských volbách usilovat o to, aby lidem opět sloužily. Bude podporovat i hospodářsky slabší regiony, aby se i v nich opět dalo žít a lidé z nich neodcházeli.

„Jsme svědkem rozkladu veřejných služeb. Hromadná doprava zdražuje v rozporu s tím, co dělají například v sousedním Německu. Zdravotnictví se vláda pokouší zprivatizovat a zavést péči pro bohaté a pro ty, co platí běžné zdravotní pojištění. Školství upadá a pravice mluví o zavedení školného na veřejných vysokých školách. Hospodářsky slabé regiony vládní koalice opomíjí a životní úroveň se v nich dál propadá. Sociální demokracie to chce po krajských volbách změnit,“ uvedl předseda strany Michal Šmarda.

Sociální demokracie představila lídry do krajských voleb i jejich plány. „Stáli jsme při vzniku krajů a víme, proč tu jsou. Nyní se často stává, že když něco nezvládá stát, zůstane to na krajích. Je nutné přibližovat úroveň v regionech, nyní se nůžky spíše rozevírají. Regionální politika je důležitá a bude důležitá nadále,“ vyzdvihl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. „Velkým problémem je krajské zdravotnictví, což se týká asi většiny regionů. Potýkáme se s nedostatkem lékařů, sester i financí. Sociální demokraté v minulosti udělali pro zdravotnictví hodně, vytvořili jsme síť stanic záchranné služby, posílili síť veřejných nemocnic, na vládní úrovni jsme motivovali mladé lidi ke studiu na lékařských fakultách. Bohužel, dnes je situace opět špatná,“ shrnul lídr pro Ústecký kraj Radek Scherfer. A zdůraznil, že situace je kritická zejména v jeho kraji, který je navíc jedním ze strukturálně nepostiženějších regionů. „Sociální demokraté ve vedení krajů v minulosti dokázali mnoho dobrých věcí. Umíme pracovat. Naším cílem je jednoznačně získat v krajích opět sílu a pracovat pro lidi,“ apeloval Jiří Běhounek, lídr Sociální demokracie na Vysočině a bývalý dlouholetý hejtman.

„Odmítám tezi, že je zde na jedná straně vládní koalice, která buď nedělá nic nebo to dělá špatně, a na druhé straně je Andrej Babiš, který zkazil, co mohl. Čeští voliči mají mít právo na slušnou alternativu, která je schopná s naší zemí něco dělat. Náš kraj se vylidňuje, mladí lidé odcházejí. Řešením České republiky přitom není, aby se všichni odstěhovali do Prahy. Je potřeba s tím něco dělat. Je potřeba do slabých regionů přivést investory a zastavit v nich rozpadání veřejných služeb,“ apeluje Svatopluk Němeček, lídr v Moravskoslezském kraji. Ten poukázal například na to, že například ve zdravotnictví vznikají velké rozdíly v kvalitě služeb. „Máme dvě zdravotnictví v České republice. Na jedné straně jsou špičková pracoviště a v jiných regionech není nic,“ řekl.

„Musíme do politiky zatáhnou mladé lidi. Jde o naši budoucnost, ve které budeme žít. Potřebujeme řešit bydlení, rodinnou politiku, zdravotnictví, zemědělství,“ zdůraznil také Tomáš Polanský, lídr jihočeské kandidátky.

Zvolení lídři Sociální demokracie pro krajské volby

  • Jihočeský kraj - Mgr. Tomáš Polanský, ředitel Turistické oblasti Budějovicko
  • Jihomoravský kraj, Břetislav Štefan, starosta městské části Brno-Líšeň
  • Karlovarský kraj - Ing. Tomáš Svoboda, radní a operátor logistiky
  • Královéhradecký kraj - PhDr. Jiří Štěpán, Ph.D., starosta Rokytnice v Orlických horách a zastupitel Královéhradeckého kraje
  • Moravskoslezský kraj - MUDr. Svatopluk Němeček, MBA, lékař a ředitel Bohumínské městské nemocnice
  • Olomoucký kraj - MUDr. Dana Galuszková, Ph.D., MBA, lékařka a vysokoškolská pedagožka
  • Pardubický kraj - JUDr. Martin Netolický, Ph.D., hejtman Pardubického kraje
  • Plzeňský kraj - MUDr. Václav Šimánek, Ph.D., lékař – chirurg
  • Středočeský kraj - Mgr. Miloslav Čihák, odborník na bezpečnost
  • Ústecký kraj - Mgr.,Bc. Radek Scherfer, krizový manažer
  • Vysočina - MUDr. Jiří Běhounek, lékař a náměstek pro rozvojové činnosti v Nemocnici Pelhřimov
  • Zlínský kraj - MUDr. Olga Sehnalová, MBA, náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Otevřený dopis ministru Rakušanovi k migračnímu paktu

19:02 Mračková Vildumetzová (ANO): Otevřený dopis ministru Rakušanovi k migračnímu paktu

Otevřený dopis zveřejněný na svém veřejném facebookovém profilu k rukám ministra Víta Rakušana.