Šmída (Piráti): Prý jsme na tom s chudobou tak dobře jako severské země. Čísla neříkají všechno

25.04.2017 11:52

Takže prý se máme skvěle, jsme na tom tak dobře jako severské země, lepší než my už je jenom Island. Taky vám takové titulky přijdou podezřelé? Tak se jim podíváme na zoubek.

Šmída (Piráti): Prý jsme na tom s chudobou tak dobře jako severské země. Čísla neříkají všechno
Foto: Piráti
Popisek: Olomoucký Pirát Martin Šmída

Česká hodnota souhrnného indikátoru sociálního vyloučení loni klesla o sedm desetin procentního bodu na 13,3 procenta a zůstává mezi nejnižšími v Evropě. Podle zatím posledních dat za rok 2015 na tom byl lépe jen Island. Průměr EU dosahoval 23,7 procenta.  

Takže opět dobré zprávy! Ale jen na první pohled. Díky nízké nezaměstnanosti a relativně štědrému sociálnímu systému tady je velmi málo lidí vyloženě chudých. Jenže celých 10% lidí je chudobou ohroženo. A protože nezaměstnanost je výrazně nižší, z logiky věci jsou takto ohroženi i lidé pracující. A to už zase tak dobrá zpráva není. 

Jak moc svobodně si může připadat člověk, kterej vstane ráno v pět, jede do práce, z ní se vrací večer a peněz vydělá tak akorát, že zaplatí jen nájem a jídlo? Skutečná svoboda je taky svoboda žít, nejen přežívat.

A kdo pracuje, ten by se měl mít výrazně líp, než ten, kdo nepracuje.

V ideálním světe se chodí do práce 4 dny v týdnu a vydělává se dost na to, abys důstojně žil a mohl taky trávit čas s dětmi či rodiči, přáteli a koníčky. 

Druhej extrém zase je, když si někdo na penězích moc uletí, že jeho hlavním posláním je hrabat a hrabat a kupovat si větší a větší televize a pro samé hromadění zapomene na to žití, vlastně se tak stává otrokem dobrovolně, ale to už je jeho problém, že jo...

Piráti prosazují diskuzi o zavedení nepodmíněného základního příjmu, a toto je vhodná příležitost si tento princip připomenout.

Pokud přijmeme výsostně levicovou myšlenku, že sociální systém by měl být takový, aby každému člověku zaručoval nějaký důstojný život, narážíme vzápětí na současný problém, že nízkopříjmově pracující a člověk spoléhající na sociální dávky jsou na tom materiálně velmi podobně, což jistě není fér.

I proto je podle mě všeobecný základní příjem spíše pravicový vynález. Protože kdo nemaká, tak má těch nějakejch 7000 ( a o té částce se pochopitelně vedou spory, berte to jako příklad) a kdo maká, ten má těch 7000 a peníze, které si vydělá má k tomu navíc. Tím pádem by nemělo smysl, aby tihle nízko a středněpříjmoví platili daň ze mzdy.  A nebo jen takovou, aby ten efekt nevymazala. Což je vlastně taky fajn, nikdy jsem pořádně nepochopil, proč je zdaňována lidská práce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David (SPD): Až do posledního Ukrajince

16:21 David (SPD): Až do posledního Ukrajince

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vývoji vojenského konfliktu na Ukrajině