Šmída (Piráti): Sdílíme snahu o lepší budoucnost. Už osm let

19.04.2017 21:29

Dnes je to 8 let, co byla zveřejněna výzva k založení České pirátské strany. od té doby Piráti dokazují, že politika lze dělat i jinak. A po osmi letech dobrovolnické práce se jim otevírají dveře sněmovny. Snad budeme na podzim slavit.

Šmída (Piráti): Sdílíme snahu o lepší budoucnost. Už osm let
Foto: Creative commons CC-BY-SA
Popisek: Předseda Pirátů v Olomouckém kraji Martin Šmída

Slušnej člověk se do politiky nehodí
Už jsme to slyšeli mockrát: Kdyby volby mohly něco změnit, už by je dávno zakázali. Ale je to právě tento způsob myšlení, který nic nezmění. Ale stačí, aby se pár dobrých lidí dalo dohromady a šli za svým cílem a můžou dokázat ledacos.S tím pak souvisí další klasická hláška: Slušnej člověk nemá v politice šanci! Ba, co víc! Slušnej člověk se do politiky ani nehodí! 

... a řekněme se i upřímně, ono to tak v těch průzkumech opravdu tak vypadá. Ale zapomínáme na jednu zásadní věc. Babiše nevolí třetina lidí... A to především proto, že dvě třetiny lidí k volbám nechodí. Tam je skrytá síla ke změně! Ano, stojí to nějaké úsilí. Ale ten hlavní úkol tkví v odstranění toho dělení na MY (občané) a ONI (politici). Žijeme v zastupitelské demokracii, úkolem voliče-občana je najít svého zástupce, aby v rozhodujících orgánem mluvil jeho hlasem. A to byl i jeden z důvodů, proč jsem se nakonec rozhodl v politice a Pirátech angažovat - protože jsem svého zástupce neviděl, tak jsem se rozhodl zastupovat sám. A slyšel jsem ze všech stran ty klasické hlášky, že nemůžu nic změnit, že jsem jako Don Quijote. Stejně jsem to zkusil. Dneska jsem místopředsedou sedmé nejsilnější strany v Česku a mí přátelé z vesnické hospody vám potvrdí, že jsem se nijak nezměnil. A mě vážně těší, že jsem dokázal, že každej má tu možnost pokusit se o změnu, že ta bariéra není tak nepřekonatelná. To jediné, co nám pomůže je odvaha každého jednotlivého člověka.

Konečně někdo!
Vždyť na to čekáme celou dobu, ne? Že se objeví někdo, kdo to bude "myslet upřímně", vyžene "politické dinosaury" nebo to "prostě zařídí". A taky jsme se mockrát spálili. A můžeme se ptát, co mají společného vít Bárta, Tomio Okamura a Andrej Babiš. Odpověď je nabíledni - jedná se o politické podnikatele. Myšlenky a ideje jsou až druhotné. na prvním místě je marketing. Rychle vybudovat značku, udělat kampaň, získat peníze a moc a po nás potopa. Možná tušíte, kam mířím. Chci připomenout, že Česká Pirátská strana je tu od roku 2009, o chvíli starší než TOP09. A zatímco TOP09 je již za vrcholem a padá, Piráti stále stoupají. Sice pomalu, ale vytrvale... a zaslouženě. Rozdíly mezi podnikatelsko-politickými projekty a autentickým politickým hnutím jsou zřejmé. Ovšem, když dojde na lámání chleba, opět jsou opakovány mantry "jste příliš malí", "jste příliš slušní", jste "jenom idealisté". Volby a průzkumy dokazují, že Piráti mají mezi voliči podporu kolem 5% a mezi nevoliči zhruba 10%. Možná jsou tito lidé natolik znechuceni politikou, že už ani nechodí k volbám. Tím však pomáhají udržovat status quo.

Tak teď!
Se ví, že Piráti doposud lovili hlavně ve vodách mladých, inteligentních a liberálních voličů a prostě doufali, že jich je v populaci víc, než 5%. Ale to prostě nestačí. A musím říct, že i Piráti si to již uvědomují a staví svůj program tak, aby byl pro všechny občany, nejen pro úzkou skupinu městských liberálů. Ostatně důkazem může být i úspěšné "venkovské" místní sdružení Pirátská Tvrz operujíc v Olomouckém kraji. Pirátská politika je užitečná jak pro malou vesnici, tak pro město, kraj, stát, Evropu... a protože Pirátské hnuté je celosvětové, dalo by se říct, že Piráti chtějí změnit svět.  "Mysli globálně, jednej lokálně" -  vystihuje motivaci lidí, kteří přicházejí k Pirátům, aby jim pomohli tuto změnu uskutečnit.

Jsme na řadě!
Nápis na tričku hlásá "Every generatin needs a revolution", tedy že každá generace potřebuje revoluci. Piráti však věří spíše v evoluci, v pokrok, v informace a kritické myšlení. Už dávno nejsou jen protestní hnutí. Z dvacátníků se stali třicátníci, z třicátníků čtyřicátníci a ze čtyřicátníků padesátníci. Po úspěších v komunálních a krajských volbách již moho z nich sbírá zkušenosti v reálné politice. Vládne nám však stále "stará garda" překabátěných komunistů, estébáků. Doba se mění rychle, ale politici pomalu. Mají nás zastupovat, ale jsou ze světa, který už neexistuje. 21. století přineslo technologický pokrok, obrovské možnosti v oblasti komunikace a informací.  

Jaký si to uděláš, takový to máš
Taky už se necítím být tím mladickým venkovským pankáčem. Mám dvě děti, ženu, dům a auto a vlastně jediné, co mě pořád trápí je stav naší veřejné správy. Že se plýtvá veřejnými prostředky, že stát lidem život neulehčuje, ale spíš komplikuje, že úřady fungují jak z doby potrubní pošty a především se obávám o míru našich svobod. proto vkládám velké naděje do Pirátské strany, kterou jsem měl tu možnost poznat zevnitř a potkal jsem v ní spoustu schopných lidí s pozitivní motivací měnit svět k lepšímu. Na podzim budou volby a já se vynasnažím, aby se o této Pirátské alternativě dozvědělo co nejvíc lidí. Můžeme dokázat, že politika nemusí být jen hrou boháčů a lobbistů. Naplníme znovu význam slova Demokracie. Ano, je to zásah do současného systému a jeho struktur, ale my se změn nebojíme. A neměli byste se bát ani vy.

PS: Dnes je to 8 let, co, Jiří Kadeřávek publikoval výzvu k založení České pirátské strany. Takže slavíme :-)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Česká měna reálně posiluje vůči euru o dvacet procent

13:09 Fiala (SPD): Česká měna reálně posiluje vůči euru o dvacet procent

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhodám české koruny