Šmída (Piráti): Xenofobie je přirozená. To však není omluva

19.01.2015 20:40

Xenofobie je přirozená, ale přemýšlením se dá překonat.

Šmída (Piráti): Xenofobie je přirozená. To však není omluva
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká pirátská strana - ilustrační foto

Co říká wikipedia? "Xenofobie je strach ze všeho neznámého, především z cizinců a všeho cizího (tedy z projevů odlišných kultur, zemí, náboženství, apod.), resp. všeho, co přichází z ciziny, případně co je (co pochází) mimo vlastní sociální útvar (skupinu, podnik, kmen, národ, stát apod.) Tento strach může přejít až v nenávist."

Strach z odlišnosti je přirozený. Když poprvé uvidíte něco, co jste dřív neviděli, logicky si udržíte odstup, než to dostatečně prozkoumáte. Mohlo by vás to totiž kousnout, uštknout, bodnout či jinak ohrozit. Moje máma se mi během mých mladých divokých punkových let přiznala, že když v 80. letech poprvé uviděla v Praze pankáče, bála se jich. Když jsem začal číro nosit já a dodal jí o téhle subkultuře nějaký informace, už to bylo vpohodě. Jistou xenofobii prokázal i Xi Xao, když našel láhev coca-coly, která právě představovala kontakt s jinou kulturou. To kouzlo je v tom, nezůstat xenofobem, ale snažit se onu "odlišnost" poznat, pochopit, informovat se, vzdělat se.

Strach z neznámého je přirozený. Pravděpodobně "trpí" xenofobií i ostatní živočichové na Zemi. Ten zásadní rozdíl je právě v informacích. Zvířata jistě také dokážou vstřebat nějaké ty informace a nějak si je předávat z generace na generaci, takže už pak vědí, která rostlina je jedlá a která ne. Uznejme, že dnešní člověk má nespočetněkrát větší možnost přijmout a zpracovat informace, než dřív. Člověk umí přemýšlet, akorát se mu často nechce. To víme už ze školy. Přemýšlení bolí.

Víte, mám pochopení pro lidi, kteří nejsou zvyklí si informace vyhledávat.  Mám pochopení pro lidi, kterým se prostě přemýšlet nechce. Mám pochopení pro lidi, kteří trpí kognitivní disonancí. I mě se to stává. Nemám ale pochopení pro Tomia Okamuru, který prostě moc dobře ví, co dělá. Založil si stranu o devíti lidech a říká lidem, co chtějí slyšet. Cílí na ty nejnižší pudy. Za to očekává úspěch ve volbách a tučný státní příspěvek, který se mezi devět lidí rozdělí jistě snáz, než v nějakém otevřeném občanském hnutí. Je to podnikatel, takže bychom mu ani toto neměli mít za zlé. Horší je to, co tím způsobuje. Když se budu držet původního příkladu, přišel s teorií, že láhev od cocacoly je zlá a hotovo. Případně to podpoří nějakou vtipnou fotomontáží. Přichází s tím, že pankáči jsou zlí. Budou chtít všem vnutit ty jejich číra a hroznou hudbu. Důkazem je to, že přece nosí číra poslouchají hroznou hudbu. Hlavně ji neposlouchejte. Není třeba číst ani texty, rád vám dodám nějaké úryvky. Prostě hlavně vůbec nepřemýšlejte.

Xenofobie je přirozená, ale vzděláním, informacemi a přemýšlením se dá překonat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Česká pirátská strana

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…