Smrčka (SPO): Lev pro Wintona. Výborně. A teď Nobelovu cenu

20.05.2014 14:14

Nicholas Winton bude nositelem Řádu Bílého lva. Oznámil to prezident Miloš Zeman a je to velmi, velmi správné rozhodnutí.

Smrčka (SPO): Lev pro Wintona. Výborně. A teď Nobelovu cenu
Foto: SPOZ
Popisek: Luboš Smrčka

Asi není třeba připomínat, že Sir Nicholas Winton zachránil před druhou světovou válkou během roku 1939 celkem 669 židovských dětí, které dokázal několika vlaky dopravit do bezpečí ve Velké Británii. Při své činnosti nelitoval vlastních peněz a prokázal velmi vysokou míru statečnosti, není pochyb, že to, co dělal, bylo nebezpečné i pro něj osobně a pro jeho spolupracovníky (na které se někdy trochu zapomíná). Spolu s Trevorem Chedwickem riskoval svobodu i život. V časové tísni mimo jiné padělal víza i další dokumenty, což v dané době a v Protektorátu Čechy a Morava bylo nesporně velmi nebezpečné. Podařilo se mu z Prahy vypravit celkem osm vlaků. Devátý, který vyjel 1. září 1939 a vezl 250 dalších dětí, byl zastaven a vrácen zpět – právě totiž začala válka. Pokud je známo, žádné dítě z tohoto posledního vlaku se konce války nedožilo.

Václav Havel vyznamenal Sira Nicholase Wintona Řádem T. G. Masaryka, britská královna ho povýšila do šlechtického stavu a rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana udělit nyní stopětiletému zachránci dětí nejvyšší české vyznamenání, je nesporně oprávněným a správným krokem.  Těžko si představit někoho, kdo si ho zaslouží více.

Kulaté narozeniny a nejvyšší státní vyznamenání by nám měly připomenout jednu souvislost.

Nicholas Winton byl třikrát navržen na Nobelovu cenu míru, Norská akademie ho však nevybrala ani v roce 2008, ani v letech 2011 a 2013. V roce 2008 získal cenu finský politik Martti Ahtisaari, který se podílel na dojednání míru v Kosovu. Popravdě tím otevřel cestu ke vzniku podivného státu, který neměla Česká republika nikdy uznat. Ale jistě snahu udělat něco dobrého měl, nicméně ve srovnání s dílem, které vykonal Nicholas Winton, se pocta pro mírotvůrce v Kosovu zdá být spíše politickým aktem. V roce 2011 obdržely cenu společně tři ženy – liberijská prezidentka Ellen Johnsonová-Sirleafová (první africká prezidentka), liberijská občanská aktivistka Leymah Gboweeová, která se významným způsobem zasloužila o zastavení občanské války v zemi, a další občanská aktivistka Tawakkul Karmánová z Jemenu, první žena arabského původu, které byla Nobelova cena udělena. V roce 2013 byla Nobelova cena míru udělena Organizaci pro zákaz chemických zbraní. Což byla, nezapírejme, pouhopouhá politická hra spojená s nešťastnou občanskou válkou v Sýrii.

Prezident Miloš Zeman podpořil udělením Řádu Bílého lva dlouholetou snahu mnoha aktivistů, aby Nobelovu cenu za mír získal právě Sir Nicholas Winton.

Bylo by to spravedlivé. Bylo by fajn vědět, že toto ocenění nedostanou problematičtí političtí jednotlivci nebo instituce, které vlastně jenom dělají svojí práci, ale člověk, který se stal opravdu symbolem toho, že vzdorovat zlu lze vždy a všude.

Podpořit nominaci Sira Nicholase Wintona na Nobelovu cenu míru je možné ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: SPO

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

15:06 Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu a Andreji Babišovi.