Šmrha (KDU-ČSL): Chtějí dokončit Pražský okruh? Jen podle svého

13.09.2016 11:15

Dne 8. 9. 2016 proběhlo mimořádné jednání zastupitelstva MČ Praha 11, svolané na žádost 17 zastupitelů (Hnutí pro Prahu 11, KDU-ČSL, Piráti, bezpartijní). Původně mělo především projednat neúnosnou situaci v obecním zpravodaji Klíč.

Šmrha (KDU-ČSL): Chtějí dokončit Pražský okruh? Jen podle svého
Foto: Hnutí pro Prahu 11
Popisek: Hnutí pro Prahu 11, logo.

Právo rozhodovat o obsahu Klíče na sebe totiž strhli radní za ANO a TOP 09, podporovaní z opozičních lavic souputníky bývalého starosty Mlejnského a KSČM. Ti periodikum zpolitizovali a nejen odmítají otisknout odlišné názory zastupitelů, ale bohorovně si dovolili nasadit náhubek i generálními řediteli Evropské komise pro životní prostředí Danielu Callejovi, jehož oficiální vysvětlující stanovisko k pražskému okruhu chtěl otisknout starosta Štyler z HPP 11. 

„Svým“ lidem naopak otiskli neuvěřitelná díla: Ing. Urbánkovi, který není kompetentní pro dopravu ani územní plán, dvoustránkový subjektivní a protievropsky laděný článek o dálničním okruhu a Ing. Jiravovi v rubrice Zprávy z rady osobní PR - vyznání z lásky k práci na zahradě, koukání na televizi a toulky krásnou českou krajinou. 

Zastupitelstvo skončilo po necelých devadesáti minutách. ANO, TOP 09 a jejich spojenci odmítli zabývat se čímkoliv, co svolavatelé navrhli. Především se nechtěli dohodnout na právu zastupitelů, aby jejich názory mohly být v obecním periodiku v přiměřeném rozsahu publikovány.

Den před zastupitelstvem se shodou okolností vláda ČR dohodla na postupu při přípravě dokončení Silničního okruhu kolem Prahy v souladu s platnou legislativou. V zastupitelstvu Prahy 11 je právě na toto téma od května na první pohled těžko pochopitelný spor, protože pokračování okruhu přes Jižní Město v žádném případě vést nemůže. Spor se promítá i do senátní volební kampaně, které se účastní hned tři členové zastupitelstva.

Svolavatelé mimořádného jednání se znovu pokusili hledat v této věci širší shodu a rozšířili původní návrh pořadu jednání. Navrhli například
-  zvážit otištění stanoviska Evropské komise a distancovat se od nepravdivého osočování EU 
-  diskutovat o právní ochraně občanů před vlivy kamionové dopravy
-  podpořit dodržování zákonných požadavků při navrhování dopravních staveb
-  žádat urychlenou a legální dostavbu pražského dálničního okruhu 
-  podpořit včerejší konstruktivní memorandum vlády ČR k dostavbě okruhu
Žádný z těchto návrhů nebyl přijat. Své ministry podpořila jen menšina zastupitelů ANO a žádný z ČSSD.

Co na to tři místní potencionální senátoři?
Jakub Lepš z TOP 09 a Petr Sýkora ze strany bývalého starosty Mlejnského setrvali na dosavadní pozici: „Platné zákony nás nezajímají, musí se z nich udělat výjimka. K čemu nějaké posudky vlivu na životní prostředí? My víme nejlíp, kudy má okruh vést. Trasu si prostě odhlasujeme.“ 

Všechny návrhy naopak podpořil Ladislav Kos, který kandiduje za HPP 11, KDU-ČSL, Piráty a Zelené.

Politik (KDU-ČSL, klub HPP 11) je člen zastupitelstva MČ Praha 11, člen výboru pro rozvoj a životní prostředí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Rakušanova kolaborace na migračním paktu

8:14 Mašek (ANO): Rakušanova kolaborace na migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ministru Rakušanovi.