Šmrha (KDU-ČSL): Zastupitelstvo? Nejlépe potmě a bez veřejnosti

14.06.2017 21:10

Jednání zastupitelstva Prahy 11 dne 8. června bylo před půlnocí přerušeno a bude pokračovat 21. 6. Představitelům ANO se to nelíbí a píšou rozhořčené články.

Šmrha (KDU-ČSL): Zastupitelstvo? Nejlépe potmě a bez veřejnosti
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

Schůze zastupitelstva Prahy 11 probíhají v napjaté atmosféře. Hlavně od doby, kdy se spolek 12 mušketýrů z ANO a TOP 09 rozhodl, že opustí svého koaličního partnera - vítěze voleb, Hnutí pro Prahu 11, obecné morální zásady i vlastní volební programy a pokusí se ve 45 členném zastupitelstvu vládnout s trestně stíhanými osobami, vůči kterým se před volbami sami vymezovali.

Dubnová a květnová schůze skončily předčasně, protože nebyl schválen program jednání. Červnová měla proto velmi bohatý obsah. Body víceméně formální, body protiprávní (snaha jednacím řádem zakázat opozici předkládat vlastní návrhy) i body věcné, které by zajímaly občany. Průběhu jednání bohužel nepomohl momentální starosta Petr Jirava: neudržel své ego, zneužíval řízení schůze ke komentování vystoupení ostatních a podle vlastního uvážení jim vypínal mikrofony.

Vrcholem bylo, když protiprávně nechal hlasovat, zda smí zastupitel a senátor Ladislav Kos, kterému skončily povinnosti v horní komoře o něco dříve, vystoupit v diskusi (koaliční většina odhlasovala, že "nesmí"). Jednání začalo už v 9:00 hodin, ale v pozdních večerních hodinách ještě zbývalo velké množství důležitých záležitostí k řešení. Radní začali některé body stahovat z programu, ale odmítli změnit pořadí tak, aby se přítomní občané "svého" bodu dočkali. Záměr Rady MČ byl zřejmý: zabránit veřejnému projednání věcných bodů buď jejich stažením a projednáním pouze v Radě, bez účasti veřejnosti, nebo v nočních hodinách, když občané svoji účast vzdají. A pak hurá na prázdniny...

Byl by to postup bezohledný vůči veřejnosti, ale i vůči zaměstnancům úřadu a samotným zastupitelům. Na zmatené noční jednání nebyli zvědavi ani představitelé bývalé opozice, kteří dnešní Radu podporují, a postupně se vytratili. Mušketýři zůstali v menšině. Současná opozice, zastupitelé zvolení na kandidátce Hnutí pro Prahu 11, se rozhodli svým odchodem patnáctihodinové jednání přerušit tak, aby muselo do 14 dnů pokračovat se stejným programem, ale v rozumnou denní dobu. 

reklama

autor: PV

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD si zvolilo své vedení a je připravené uspět ve všech volbách

10:04 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD si zvolilo své vedení a je připravené uspět ve všech volbách

V sobotu 13. dubna 2024 proběhla v Praze již XI. celostátní konference hnutí SPD, na které si její d…