Smutný (SZ): Izolace Ruska je cestou do pekel

03.03.2014 22:37

V každém Čechovi, Moravanovi, Slezanovi i Slovákovi by se krve nedořezal, když vidí ruské vojáky, jak okupují cizí zemi. Je to přirozené, jednu takovou okupaci máme už navždy zadřenou ve svých genech.

Smutný (SZ): Izolace Ruska je cestou do pekel
Foto: red
Popisek: Rusko

A nikdo, kdo má všech pět pohromadě, ji nechce zažít znovu.

To ale neznamená, že něco vyřeší plamenné řeči o tom, že Rusy nejlépe vytrestáme, když se s nimi nebudeme bavit, zavedeme proti Moskvě sankce a přestaneme s ruskými firmami obchodovat. Tím vytrestáme maximálně sebe a normálně uvažující Rusy, kteří mají Putina i jeho imperiální politiky i bez nás plné zuby.

Je dojemné sledovat české politiky, jak se můžou přetrhnout, kdo odsoudí Rusko ostřeji a agresivněji. Zatím vede starý pardál strašení vším ruským, z mrákot probuzený Karel Schwarzenberg, který Putina přirovnal k Hitlerovi a Krym 2014 k obsazení Sudet hitlerovskými vojsky. Ministr zahraničí Zaorálek bouchá pěstí do stolu, že už se s Ruskem nikdy nebudeme bavit, natož s ním obchodovat. Ministři Dienstbier a Stropnický pro změnu vytáhli žolíka z nápisem Temelín. Za trest ho dostavět Rusku nedáme, tím spíš, když o tu zakázku Američané tak stojí. Politici, kteří si jindy nemohou přijít na jméno, si najednou notují, světe div se, dokonce i se zatracovaným prezidentem Zemanem! Vědí, že čím více budou šířit paniku z údajně blížících se ruských tanků, tím snadněji odvedou pozornost od problémů, které nás trápí doma a nějak se s nimi pořád ne a ne vyrovnat  - ať už je u moci Mirek, Miloš, Václav nebo Bohouš. Čím déle se jim podaří souznít s panickým strachem a spravedlivým hněvem svého lidu proti zlým Rusům, tím déle se udrží ve svých křeslech.

Jenomže pravda je omamná rostlina a kromě toho potvůrka zatrachtile vachrlatá. Je všechno, jenom ne černobílá. Nechci tu rozebírat takové věci, jako že východ a jich Ukrajiny neudělal nic jiného, než že se opičil po „lidovém povstání“, které se odehrálo o týden dříve v Kyjevě a na západě země. (Taky se vzbouřili, ozbrojili, dobyli radnice, vyhnali volené zastupitele a násilně vzali moc do svých rukou. Jako podle kopíráku.) Ani že lidé na Krymu, kterým nový zákon spěšně přijatý v Kyjevě zakázal používat jejich mateřštinu, nejsou dvakrát happy. To byla blbost non plus ultra a kyjevští revolucionáři si mohli spočítat, že jim to málem polovina Ukrajinců – ti, pro které je ruština  mateřštinou – jen tak nespolkne a nezačne se pilně a nadšeně učit Ukrajinsky. To je trochu jako kdyby v bývalém Československu zakázali Havel a spol. 20.listopadu 1989 slovenštinu a divili se, že se to Slovákům nelíbí.

Vraťme se ale k Rusku a zběsilému Putinovi. Nechová se jako imperátor, ale jako medvěd zahnaný do kouta. Nechal se vyprovokovat a brzy na to doplatí. Jeho vlastní voliči už ho začínají nenávidět. Pro obyčejné Rusy, které už dlouho štve, je nebezpečné krymské dobrodružství nejhorší trest.

Měli bychom proto pochopit, že Rusko není jen Putin. Sankce a izolace mu neublíží, jen ho posílí. Vyhrožovat, že s Ruskem obchodovat ne a nebudeme, zlomit hůl nad nestranným odborným posouzením uchazečů v tendru na dostavbu Temelína a upřednostnit případně dražší a méně kvalitní, ale ideologicky čistý Westinghouse – to by byl gól do vlastní brány. Ano, musíme být zásadoví a nekompromisní vůči násilí a nespravedlnosti. Ale ne zbrklí.

A kdo ví, jestli si to ti, kdo revoluci na Ukrajině podporovali ze zahraničí, cvičili polovojenské oddíly a nechali politiky přijímat diskriminační zákony proti menšinám (nejen ruské, ale i rusínské, maďarské, moldavské nebo židovské) právě takhle nepředstavovali. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jiří Smutný - profil

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…