Smutný (SZ): My to z tebe vymlátíme! Aneb Gestapo nové Ukrajiny

19.03.2014 20:59

Urážky, ponižování, facky a rány pěstí. Tak se dá shrnout taktika, kterou proti svým oponentům používají někteří představitelé nové ukrajinské „demokracie“, které vynesla k moci revoluce na Majdanu.

Smutný (SZ): My to z tebe vymlátíme! Aneb Gestapo nové Ukrajiny
Foto: archiv red, tan
Popisek: Protesty na Ukrajině

V českých médiích se o podobných případech nedočtete, pro možnost objektivního pohledu na situaci na Ukrajině je ale dobré neignorovat je.

Posledním ze série skandálů, které ukazují, že lidé, upřímně usilující o přerod Ukrajiny v demokratickou zemi, tahají v parlamentu a vládě za kratší konec, zachycuje zmlácení výkonného ředitele prvního kanálu ukrajinské veřejnoprávní televize Alexandra Pantelejmonova poslancem Nejvyšší rady za nacionalistickou stranu Svoboda Igorem Mirošničenkem a bandou jeho stranických kolegů (zde:http://russian.rt.com/article/24587 ). O fyzickém útoku, který se odehrál přímo v sídle televize, informoval kyjevský deník Ukrajinská pravda.

Skupina nacionalistů ze Svobody vtrhla do kanceláře Pantelejmonova a nevybíravým způsobem požadovala, aby podepsal prohlášení, že se dobrovolně vzdává funkce. Když odmítl, začali mu nezvaní návštěvníci sprostě nadávat, následovaly facky, vyhrožování a rány pěstí. Vyděšený Pantelejmonov po několika obdržených ranách prohlášení podepsal, ale to parlamentářům nestačilo. Odvlekli ho před budovu, kde ho násilně zatlačili do velkého terénního automobilu s tmavými skly. Odvezli ho na neznámé místo.

Absurditu incidentu umocňuje skutečnost, že hlavní agresor a vůdce skupiny, jejíž praktiky připomínají řádění rudých komisařů po bolševické revoluci nebo úderky gestapa, Igor Morišničenko je novopečeným místopředsedou výboru parlamentu pro otázky svobody slova a informací.

Záminkou k napadení měly být kritické pořady, které odhalovali podobné excesy nacionalistů ze Svobody a Pravého sektoru, k nímž dochází v poslední době čím dál častěji.

Obětí radikálních nacionalistů se stal také lidový gubernátor Donbasu a šéf tamní domobrany Pavel Gubarev, kterého zatkla speciální jednotka ukrajinské policie 6. března. Gubarev, který si získal oblibu paradoxně výzvami k nenásilným protestům a svojí autoritou několikrát zabránil radikálně naladěným členům proruské domobrany v provokacích, byl opakovaně zbit do bezvědomí a tajně převezen do Kyjeva. Leží ve vězeňské nemocnici a dosud se neprobral z kómatu.

Zavádění nových pořádků nacionalisty, kteří se dostali k moci, vyvolává vážné obavy o další osud země. Radikálové ze Svobody a Pravého sektoru opakovaně odmítli odevzdat zbraně a podřídit se komukoli jinému, než svým velitelům. Svoboda má sice pod kontrolou ministerstvo vnitra, jejím politikům ve vysokých funkcích se ale nedaří držet radikály pod kontrolou. Pravý sektor odmítl minulý týden nabídku, že se jeho členové mohou stát členy nově vytvořené Národní gardy výměnou za to, že odevzdají zbraně ukradené z vyrabovaných policejních skladů běhen povstání na Majdanu. Naopak pohrozili, že pokud jejich požadavky budou ignorovány, zaútočí na ropovody a plynovody, jimiž proudí plyn a ropa z Ruska do Evropy.

Nejvyšší vojenský velitel Majdanu, vůdce pravého sektoru a náměstek šéfa ukrajinské bezpečnostní služby, který bude v květnových volbách jedním z kandidátů na prezidenta země, se netají se svými militantními plány, jejichž součástí je navrácení statutu jaderné velmoci Ukrajině.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jiří Smutný - profil

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.