Sobotka (ČSSD): Kdyby utekli všichni, platy poslanců by vzrostly ještě víc

07.12.2014 15:11

Komentář předsedy vlády Bohuslava Sobotky k hlasování o platech ústavních činitelů.

Sobotka (ČSSD): Kdyby utekli všichni, platy poslanců by vzrostly ještě víc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

V debatě o platech jsem po celou dobu, včetně všech koaličních jednání, zastával názor, že platy ústavních činitelů nesmí růst rychleji než platy zaměstnanců veřejného sektoru. Proto jsem odmítl nepřijatelné zvýšení platů o 14 i o 26 procent a stejně tak učinilo spolu se mnou i vedení ČSSD.

Při hlasování v Poslanecké sněmovně jsem podpořil nárůst platů ústavních činitelů o 3 procenta, protože to odpovídá zvýšení platů například učitelů nebo policistů. Současně jsem hlasoval pro systémové řešení, kdy se platy ústavních činitelů navázaly na platy zaměstnanců státu. Parlament se tak už k diskusi o platech nemusí v příštích letech vracet.

Andrej Babiš při hlasování ze Sněmovny utekl, takže veřejnost opět nezná jeho názor. Kdyby utekli všichni, tak jako pan Babiš, platy poslanců by vzrostly od nového roku o 26 procent. Poslanci ANO verbálně prosazovali další zmrazení platů. Každý si může udělat názor, co je větší populismus. Jako premiér jsem dostál své odpovědnosti, od problémů neutekl a prosadil spolu s poslanci ČSSD řešení, které je systémové a uměřené. Zabránil jsem tak současně nepřiměřenému růstu platů politiků o 14 či dokonce o 26 procent.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Bohuslav Sobotka - profil

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: EU? Dnes už nesoutěžíme ve druhé lize. Inspirujeme ostatní

8:14 Premiér Fiala: EU? Dnes už nesoutěžíme ve druhé lize. Inspirujeme ostatní

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k našemu členství v EU.