Sobotka (ČSSD): Vrběticím věnuje vláda mimořádnou pozornost

12.12.2014 15:53

Projev na 24. schůzi Poslanecké sněmovny dne 12. 12. 2014.

Sobotka (ČSSD): Vrběticím věnuje vláda mimořádnou pozornost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Vážený pane místopředsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, my jsme se dohodli s členy vlády, jejichž kompetencí se tato událost nejvíce dotýká, že doplní mé vystoupení. Za vládu České republiky tedy nejprve vystoupím jako předseda vlády v úvodu a pak jsem požádal jak ministra vnitra, tak ministra obrany, aby vystoupili rovněž a informovali členy Poslanecké sněmovny, tak jak koneckonců bylo přání v rámci programu této mimořádné schůze Poslanecké sněmovny.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, v dopoledních hodinách dne 16. října letošního roku došlo k požáru a výbuchu ve skladovém objektu číslo 16 v areálu Vojenského technického ústavu v obci Vlachovice - Vrbětice, následně došlo dne 3. prosince letošního roku v ranních hodinách k výbuchu dalšího skladu munice číslo 12 v tomto areálu. Objekty jsou od sebe vzdáleny cca jeden kilometr a jsou pronajaty shodné soukromé firmě. Jde tedy o muniční sklady, které jsou provozovány v objektu, který patří Vojenskému technickému ústavu, který je státním podnikem zřizovaným Ministerstvem obrany. Munice, která je v těchto skladech uskladněna na základě smlouvy, je ve vlastnictví soukromé firmy. Smlouva, na základě které byla munice v těchto objektech uskladněna, byla uzavřena mezi touto soukromou společností a Vojenským technickým ústavem v roce 2011. Čili od roku 2011 započal smluvní vztah, na základě kterého byly tyto objekty pronajaty a na základě kterého v těchto objektech byla uložena munice.

V důsledku těchto událostí, které jsem popsal, jsou složky integrovaného záchranného systému vystaveny zcela unikátní situaci, která se dá jen těžko srovnat s jakoukoliv jinou událostí, se kterou máme v posledních několika desítkách let v České republice nebo v tehdejším Československu zkušenost. Policie České republiky, Hasičský záchranný sbor České republiky a armáda řeší tuto situaci s maximálním nasazením osobních a technických kapacit. Zásah na místě samém je řešen v nejvyšším zvláštním stupni poplachu. Na té místní taktické úrovni je velitelem zásahu ředitel Krajského ředitelství Policie České republiky Zlínského kraje. Koordinaci řešení mimořádné události zabezpečuje hejtman a od 26. listopadu letošního roku zabezpečuje ústřední koordinaci záchranných a likvidačních prací Ministerstvo vnitra, zejména tedy koordinaci činnosti ústředních správních úřadů. Cílem postupu státu je eliminovat jakákoliv hrozící rizika pro bezpečnost osob, pro jejich zdraví, pro jejich životy a samozřejmě také eliminovat rizika pro jejich majetek. Absolutní prioritou státu v této souvislosti je tedy bezpečnost osob. Dosavadní průběh zásahu lze podle mého názoru hodnotit jako profesionální a odpovídající požadavkům, které klade zákon na oblast integrovaného záchranného systému.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já bych chtěl v této souvislosti ocenit práci pyrotechniků, pyrotechnické služby Policie České republiky, kteří denně s nasazením života provádějí nutné úkoly v zásadě uprostřed minového pole. Musím říci, že práce těchto lidí je nesmírně náročná, jsou to ti, kteří skutečně v dané lokalitě, v daném místě musí řešit tuto složitou situaci, musí se rozhodovat tak, aby zabránili škodám na lidském zdraví a lidském majetku. A je potřeba těmto lidem výrazně za jejich nasazení a statečnost poděkovat. Současně také platí, že ve věci probíhá vyšetřování ze strany Policie České republiky.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, jakmile to reálné okolnosti na místě samém dovolí, bude proveden odvoz zbylé munice odběratelům do jiných skladů vlastníků. To bych rád zdůraznil. Primárně jde o to, aby si tuto munici odvezli ti, kdo ji vlastní, kdo ji uskladnili v těchto objektech, a dále také je zde připravena možnost převozu munice do reaktivovaných muničních skladů Ministerstva obrany v Květné. Sklady v Květné budou zabezpečeny v souladu s vojenskými standardy, bude zajištěna ostraha příslušníky Armády České republiky a bude zajištěna i přítomnost samostatné jednotky Požární ochrany.

Vážené poslankyně, vážení poslanci, ze zkušenosti s řešením vzniklé situace a z analýzy důvodu jejího vzniku je nezbytné vyvodit závěry pro budoucí postupy vlády a pro budoucí změny, které jsou nezbytné zejména v oblasti legislativy. Jde o změny právních předpisů upravujících nakládání s municí v naší zemi. V současné době se na tuto oblast vztahuje několik zákonných režimů, které nejsou dostatečně provázány. Každý z těchto zákonů také stanovuje rozdílnou formu provádění kontroly u subjektů, které nakládají s municí. Vzájemná koordinace kontrolních orgánů je ve státě spíše slabá. Nedostatky lze podle mého názoru spatřovat i ve skutečnosti, že ve všech příslušných právních předpisech je munice řešena spíše jen doplňkově a použitelná ustanovení nezohledňují často zásadní bezpečnostní specifika nakládání s municí.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, od prvopočátku od událostí, ke kterým došlo 16. října letošního roku, vláda věnuje událostem ve Vlachovicích - Vrběticích mimořádnou pozornost. Opakovaně jsme se na základě návrhu ať už Ministerstva vnitra, nebo Ministerstva obrany touto otázkou zabývali. Pokaždé a v okamžiku, kdy vláda byla požádána o to, aby rozhodla o postupu, např. šlo o nasazení příslušníků Armády České republiky, vláda těmto návrhům neprodleně vyhověla. Otázkou o situaci ve Vlachovicích - Vrběticích se také vedle zasedání vlády zabývalo i mimořádné zasedání předsednictva Bezpečnostní rady státu, které se uskutečnilo ve Slavičíně. Na základě doporučení mimořádného předsednictva Bezpečností rady státu vláda rozhodla o výrazném posílení nasazení příslušníků a prostředků Armády České republiky v dané lokalitě.

Současně vedle toho, že se vláda věnovala řešení tohoto krizového stavu, soustředíme se také na analýzu právního řádu a na to, abychom připravili jasná konkrétní opatření, která se nebudou týkat jenom Vlachovic - Vrbětic, ale budou se týkat celé České republiky a toho, jakým způsobem stát postupuje a jedná v oblasti nakládání s municí. Je naprosto nezbytná revize legislativy, je naprosto nezbytné posílení kontrolního systému. Těmito konkrétními doporučeními se bude zabývat zasedání Bezpečnostní rady státu, které se sejde 22. prosince letošního roku. Předpokládám, že z tohoto zasedání vzejdou konkrétní doporučení pro postup vlády a Ministerstvo vnitra a Ministerstvo průmyslu a obchodu budou mít za úkol v krátkém čase navrhnout příslušné legislativní změny. Mým cílem jako předsedy vlády je nejenom zajistit bezpečné dořešení této krizové situace ve Vlachovicích - Vrběticích, ale také garantovat občanům, že rok 2015 bude rokem, který využijeme ke všem nezbytným potřebným legislativním změnám. A chtěl bych požádat i Poslaneckou sněmovnu, jakmile to bude možné, jakmile ty návrhy předložíme do Poslanecké sněmovny na jaře příštího roku, tak abychom získali podporu, aby ta legislativa a její změny mohly být schváleny co možná nejdříve. Ale nejde jenom o legislativu. Jde také o to, aby stát byl vůbec schopen fyzicky uplatňovat kontrolu nakládání s municí na území České republiky. Jde také o postupy, které jsou voleny při povolování obchodování s municí nejenom na území České republiky, ale také z České republiky do zahraničí.

Jsem velmi znepokojen těmi informacemi, které jsem obdržel o redukcích, ke kterým došlo v příslušném útvaru Policie ČR, který má mít na starosti kontrolu munice v naší zemi. Kontrolu té munice, která je v rukou soukromých subjektů.

Vážené poslankyně, vážení poslanci, příslušný policejní útvar, který má tuto věc na starosti, byl v minulých letech redukován o 30 %. O 30 % byla snížena jeho personální kapacita, přičemž bylo evidentní, že se nesnížil rozsah činnosti a nesnížil se rozsah obchodování s municí a s tímto materiálem v ČR. Navzdory tomu v minulých letech byl tento speciální policejní útvar takovýmto významným způsobem redukován. Pak se nemůžeme divit, že možná není dostatečná frekvence kontrol, a pokud budeme chtít frekvenci kontrol posílit, zvýšit jejich kvalitu, pak je evidentní, že se vláda také bude muset zabývat tím, zdali na tom máme dostatečné personální kapacity.

Já jsem jako předseda vlády od samého počátku odmítl jakýkoli kompetenční ping pong mezi jednotlivými státními institucemi. V okamžiku, kdy 16. října došlo k výbuchu, tak jsem zaznamenal debatu o tom, kdo vlastně je odpovědný za kontrolu, kdo je vlastníkem objektu, jaká má být role jednotlivých státních institucí. Myslím si, že to, co potřebujeme teď, je maximální možná míra spolupráce mezi všemi subjekty státu, které jsou v této oblasti kompetentní.

Za prvé naprosto nezbytná míra spolupráce při odstraňování tohoto krizového stavu mezi ministerstvem obrany, ministerstvem vnitra, dotčenými obcemi a také Zlínským krajem. V druhé fázi spolupráce mezi ministerstvem vnitra, ministerstvem průmyslu, báňským úřadem a dalšími kompetentními institucemi při přenastavení a zlepšení systému kontroly nakládání s municí a s výbušninami na území České republiky. Čili v tuto chvíli potřebujeme jasnou spolupráci, nikoli přehazování odpovědnosti, nikoli alibismus, a domnívám se, že určitě bude také příležitost nepochybně i na základě výsledků policejního vyšetřování, které probíhá, vrátit se k i otázkám odpovědnosti za vytvoření stavu, ke kterému ve Vlachovicích a Vrběticích došlo.

Znovu připomínám, že se jedná o smluvní vztahy, které byly navázány mezi státem a soukromými subjekty, zejména v roce 2011, v některých případech i dříve, a i tady je potřeba vyhodnotit, zdali toto byla šťastná politika státu, že se objekty ve vlastnictví státu pronajímaly soukromým firmám, které obchodují a nakládají s municí, a já se domnívám, že skutečně nebylo správné, že se ve Vlachovicích - Vrběticích bez jakéhokoli zohlednění z hlediska krizového plánování státu vytvořila takto silná koncentrace munice, s kterou jsou oprávněny nakládat soukromé subjekty. Stát se podle mého názoru nedostal do výhodné situace, a potvrzuje to také krize, ke které došlo poté, kdy došlo k těmto výbuchům.

Já bych chtěl velmi poděkovat nejenom příslušníkům Integrovaného záchranného systému, policistům, hasičům, vojákům, chtěl bych ale také poděkovat občanům okolních obcí, poděkovat za pochopení, protože bylo potřeba udělat bezpečnostní opatření v zájmu ochrany jejich života a zdraví. Bohužel bezpečnostní opatření zahrnovala i dočasné evakuace, ale já jsem přesvědčen o tom, že Policie ČR nemohla jednat jinak v okamžiku, kdy měla k dispozici informace o tom, že dotčené obce mohou být eventuálně ohroženy, mohou být eventuálně zasaženy.

Čili chtěl bych poděkovat i občanům dotčených obcí za pochopení. Chtěl bych přislíbit, že vláda udělá všechno proto, abychom bezpečným spolehlivým způsobem tuto krizi dořešili. Jakmile to bude možné z hlediska bezpečnosti, aby byl zahájen odvoz munice z tohoto areálu.

Já jsem měl možnost dvakrát tato místa v posledních týdnech navštívit. To, co občany samozřejmě zajímá, je otázka bezpečnosti v tuto chvíli. Občany zajímá to, jak rychle stát bude schopen ta rizika odstranit, zejména tím, že se odveze munice z tohoto areálu. Ale to, co zajímá občany v těchto obcích, je také budoucí osud celého tohoto státního majetku, tzn., areálu ve Vlachovicích, Vrběticích, který dneska vlastní Vojenský technický ústav. Já pokládám za naprosto nezbytné, aby po dobu, kdy tam bude prováděna sanace, a je otázka, jak dlouho ta sanace bude trvat poté, kdy bude munice odvezena, tak je naprosto nezbytné, aby tento majetek zůstal v rukou státu, a poté, kdy bude ukončena sanace, tak se domnívám, že by vláda měla vést dialog s dotčenými obcemi, vést dialog s krajem o budoucím využití tohoto státního majetku. A jeho budoucí využití a jeho nakládání s ním by mělo být realizováno tak, aby to mělo plné pochopení obyvatel dotčených obcí.

Myslím si, že ti lidé si to zaslouží, vzhledem k tomu, čemu byli vystaveni, počínaje 16. říjnem letošního roku, a zaslouží si mít jistotu, že vláda nebude s tímto majetkem nakládat za jejich zády, že s nimi budoucí využití tohoto majetku bude konzultovat a že ten majetek nebude privatizován, nebo s ním nebude nakládáno takovým způsobem, aby tam pro bezpečnost občanů mohla vzniknout v budoucnosti jakákoli rizika.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, tolik, velmi stručně z pohledu předsedy vlády k tomuto tématu. Chci přislíbit, že vláda se těmto otázkám bude věnovat, bude se jim věnovat i systémově v podobě příslušné změny legislativy, pravidel a přenastavení kontrolního systému.

A dovolte mi nyní, abych požádal o doplnění tohoto mého vystoupení nejprve pana ministra vnitra a poté také pana ministra obrany. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce