Sobotka: Česko-rakouské vztahy jsou velmi dobré, funguje zde intenzivní komunikace

31.07.2014 22:40

Premiér se setkal se spolkovým kancléřem Rakouska Wernerem Faymannem

Sobotka: Česko-rakouské vztahy jsou velmi dobré, funguje zde intenzivní komunikace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Předseda vlády Bohuslav Sobotka ve čtvrtek 31. července 2014 přijal spolkového kancléře Rakouska Wernera Faymanna. Společně projednali rozvoj přeshraniční dopravní infrastruktury a modernizaci železničního spojení. Dalším tématem jednání bylo posilování česko-rakouských vztahů na mezivládní i regionální úrovni.

Z bilaterálních témat projednali oba premiéři postup při klíčových projektech přeshraniční dopravní infrastruktury, především stavbu kapacitní komunikace mezi Brnem a Vídní a přípravu stavby rychlostní silnice, která propojí České Budějovice s Lincem.

„Dostavba rychlostních komunikací přes rakouské hranice na jižní Moravě a v jižních Čechách patří mezi klíčové priority české vlády z hlediska dopravní infrastruktury. Totéž platí o železničním spojení, kde bychom rádi zkrátili čas mezi Prahou, Brnem a Vídní,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka po jednání.

Vybudování moderního přeshraničního silničního spojení s Rakouskem bude důležitým příspěvkem k hospodářskému rozvoji ČR. Rakousko je pro Českou republiku velice významným hospodářským partnerem a řadí se na třetí pozici v oblasti zahraničních investic.

Premiér Sobotka v rámci setkání osobně představil kancléři Faymannovi kandidátku České republiky na členku Evropské komise Věru Jourovou. Premiér společně s kancléřem dále diskutovali o aktuálních Evropských otázkách a ustavování nových evropských institucí po volbách do Evropského parlamentu.

„Česko-rakouské vztahy jsou velmi dobré, funguje zde intenzivní komunikace a jsme schopni velmi efektivně spolupracovat ve prospěch našich občanů,“ dodal na závěr premiér Bohuslav Sobotka.

Oba premiéři se také dohodli na trilaterálním setkání zástupců České republiky, Rakouska a Slovenské republiky, v rámci něhož budou hovořit o užší sousedské spolupráci.

Premiér Sobotka se se spolkovým kancléřem Wernerem Faymannem setkal oficiálně již podruhé, první jednání se uskutečnilo v rámci návštěvy předsedy vlády ČR ve Vídni v červnu 2014.

reklama

autor: Vlada.cz

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

21:10 Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k setkání s krajany.