Sobotka: Český průmysl je tahounem a klíčovým zaměstnavatelem naší ekonomiky

15.09.2015 8:24

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se spolu s několika dalšími členy vlády zúčastnil Sněmu svazu průmyslu a dopravy ČR, který se konal na brněnském výstavišti spolu s Mezinárodním strojírenským veletrhem. Vláda při této příležitosti uspořádala na veletrhu také své zasedání.

Sobotka: Český průmysl je tahounem a klíčovým zaměstnavatelem naší ekonomiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Projev předsedy vlády na Sněmu Svazu průmyslu a dopravy ČR

Vážené dámy, vážení pánové,

jsem rád, že mohu opět po roce vystoupit při příležitosti vašeho sněmu tady na brněnském výstavišti. Když jsem zde vystupoval před rokem, tak to bylo ještě hodně o plánech. Tehdy vláda fungovala několik málo měsíců, takže jsme spíše mluvili o tom, co chceme udělat. Dnes už je to po roce, čili nejenom moje pozice, ale pozice všech přítomných členů vlády, už je o něco těžší, protože nemůžeme pouze mluvit o budoucnosti, ale je také potřeba se vrátit k tomu, jak jsme využili čas, který jsme měli k dispozici v uplynulém roce. Ten čas je velmi omezený, volební období má nejvýše čtyři roky a je potřeba postupovat promyšleně a maximálně racionálně, abychom čas, který máme k dispozici z vůle voličů, využili efektivně.

Chci poděkovat za doporučení, které teď tlumočil prezident Svazu průmyslu a dopravy. Domnívám se, že v devadesáti procentech opatření a doporučení nejsme v rozporu z hlediska programu vlády, z hlediska programu koaličních stran, z hlediska cílů, které mají jednotlivé resorty. To, co potřebujeme zvládnout je administrativa, boj s časem, boj se státní byrokracií, boj s parlamentem, tak aby se ty věci dostaly nejen do koncepcí, ale také aby se dostaly do zákonů, aby se změnila pravidla.

Dovolte mi, několik poznámek k tomu, co zde bylo řečeno a také k tomu, jak efektivně jsme ten uplynulý rok ve vládě strávili.

Letošek je rokem průmyslu a technického vzdělávání. Přijeli jsme schválně sem do Brna na výstaviště, nebyl to jenom racionální krok, protože velká část členů vlády měla v úmyslu zúčastnit se vašeho sněmu a zahájení veletrhu. Takže jsme určitě zracionalizovali své rozvrhy, ale současně je to signálem podpory českému průmyslu.

Český průmysl je tahounem a klíčovým zaměstnavatelem naší ekonomiky. Česká republika se stala jednou z nejvíce průmyslových zemí Evropy. To nám přináší velmi specifické postavení, protože se dnes právě v tomto parametru, v podílu průmyslu na tvorbě hrubého domácího produktu, který vysoce přesahuje 30 %, vymykáme z průměru Evropské unie. A pokud chceme dobře hájit zájmy našeho průmyslu a tím pádem také zájmy naší země v rámci evropské debaty, vyplývá z toho řada specifických zájmů a rolí, které na úrovni Evropy musíme obhájit. Už jsme to zažili při debatě o energetické politice a při debatě o snižování emisí CO2, prostě musíme jednat tak, abychom udrželi podmínky pro konkurenceschopnost našeho průmyslu na evropské úrovni.

Jako vláda jsme podpořili myšlenku roku průmyslu a technického vzdělávání. Dnes jsme měli možnost během jednání vlády bilancovat, co se povedlo udělat a co je ještě připraveno. Co je myslím důležité a na čem jsme se dohodli hned na začátku je Akční plán na podporu hospodářského růstu a zaměstnanosti. Funguje sociální dialog, ještě se k tomu dostanu, ale myslím si, že je to poprvé, kdy jsme se dohodli se zaměstnavateli, kde významnou roli hraje Svaz průmyslu a dopravy a také s odbory na konkrétním plánu, naprosto konkrétních opatřeních, které mají svůj harmonogram, své odpovědné subjekty. Scházíme se pravidelně a plán vyhodnocujeme. Myslím si, že z hlediska tlaku na fungování státního aparátu je to velmi dobrý postup.

Česká republika roste, rosteme velmi silně, zařadili jsme se v prvním pololetí letošního roku mezi tři nejrychleji rostoucí ekonomiky v rámci Evropské unie. Nezaměstnanost klesla, máme během toho roku v evidenci Úřadu práce o 85 tisíc lidí méně a máme v České republice v tuto chvíli zhruba 104 tisíc volných pracovních příležitostí. Po Německu máme fakticky nejnižší nezaměstnanost v rámci Evropské unie. Tohle nevypadá na první pohled vůbec špatně a je strašně důležité, aby další kroky, které bude vláda realizovat, podpořily pokračování hospodářského růstu v příštím období.

Dohodli jsme se ve vládní koalici, když jsme nastupovali, když jsme dávali dohromady vládní program, že změníme hospodářskou politiku státu, že se prostě zaměříme na naprosto konkrétní věci, které mohou uvolnit cestu k rychlejšímu hospodářskému růstu, protože já si myslím, že to byla ostuda, že země jako Česká republika se potácela v recesi v okamžiku, kdy Polsko, Slovensko, všichni kolem nás rostli. Dnes se nám podařilo dosáhnout prvního kroku v důležitém obratu.

Když jsme se zde viděli před rokem, tak jsme ještě neměli schválený žádný operační program a vedli jsme složitá jednání s Evropskou komisí, která zahrnovala mimo jiné podmínku přijetí zákona o státní službě, novely zákona o EIA, tohle všechno se nám podařilo splnit, prošli jsme trnitou cestou. Jsem rád, že vám dnes mohu oznámit nejenom, že máme schváleny všechny operační programy jako Česká republika. Čili dohnali jsme zpoždění, které jsme měli za okolními státy, ale že už jsou vypisovány první výzvy. Jsem rád, že vlajkovou lodí je operační program PIK, který spravuje Ministerstvo průmyslu a obchodu, kde je připraveno přes 110 miliard korun, které mohou pomoci zmodernizovat český průmysl, že už je na stole první výzva a už jsou podány první přihlášky a že je šance, že se příští rok začne reálně čerpat. Čili máme k dispozici 660 miliard z evropských peněz v tomto období a je důležité, abychom se poučili z čerpání v minulých letech, abychom nezanedbali tempo hned na začátku, ale abychom se také zaměřili na efektivitu využití evropských prostředků, protože to jsou úplně stejné peníze, jako jsou peníze našich daňových poplatníků.

Co se povedlo, myslím, že určitý pragmatický obrat v oblasti exportu. Nejenom, že se přestala hádat ministerstva o kompetence, ale otočili jsme trend v oblasti ambasád. Dnes ambasády nerušíme, ale na základě ekonomické analýzy posilujeme naše zastoupení v zemích, kde vidíme exportní potenciál. Posílili jsme ekonomickou diplomacii, zavádíme i diplomaty v oblasti vědy a výzkumu nebo v oblasti podpory zemědělského exportu, tzn. snažíme se využívat diplomacii jako aktivní nástroj pro exportní podporu včetně zahraničních cest a i tady děkuji za spolupráci Svazu průmyslu a dopravy, protože už jsme některé cesty absolvovali a svaz je jedním z našich dvou klíčových partnerů, se kterým připravujeme aktivní ekonomickou diplomacii.

Jsem rád, že se podařil také obrat vůči Číně. Dnes jsem četl jeden komentář nebo možná rozhovor, který vyšel na ekonomickém serveru, kde se psalo, že nesmíme všechno vsadit na Čínu. Já souhlasím, nemůžeme všechny karty vsadit na Čínu, nicméně je důležité, abychom alespoň srovnali naše pozice s jinými zeměmi, které byly v minulých letech vůči Číně byly aktivní, na rozdíl od nás. Německo, Francie, Velká Británie, Holandsko a další státy se už do Číny vydaly velmi agresivně, několik let před námi a my za nimi máme zpoždění. Nebudeme sázet všechno na Čínu, včetně našeho exportu a hospodářského růstu, ale je důležité, aby druhá největší ekonomika světa hrála významnější roli. Jsem rád, že se řada věcí podařila. Když jsem se díval na čísla exportu do Číny za první pololetí letošního roku, tak je tam 18% nárůst oproti roku 2014. To je naprosto konkrétní výsledek obratu naší hospodářské politiky vůči Číně.

Konečně, co je myslím důležité - investice. Dopravní infrastruktura - velký handicap v České republice, myslím, že si to nemusíme dlouze popisovat. My se snažíme urychlit přípravu dopravních staveb, změnili jsme některé zákony, platíme lidem více za pozemky, které státu prodávají, snad to pomůže v tom, aby se výkupy zrychlily. V řadě tras dálnic a rychlostních silnic už se tohle daří, ŘSD teď už postupuje racionálně, podařilo se ho snad personálně stabilizovat a doufejme, že příprava dopravních staveb půjde rychleji. Doufám, že příští rok na podzim otevřeme D8 směrem do Německa, velmi rychle bude pokračovat D3 do Rakouska samozřejmě také R35, aby se do budoucna vytvořila alternativa.

Spotřeba domácností - snažili jsme se orientovat také na to, abychom zvýšili optimismus u spotřebitelů, mj. také tím, že jsme valorizovali penze a valorizovali jsme platy ve veřejném sektoru. Do značné míry se to povedlo, a když se podíváte na to, jak velkou roli dnes v hospodářském růstu hraje spotřeba domácností, tak je výrazně vyšší než byla v uplynulých letech.

Byla tady už řeč o energetice. Byla schválena energetická koncepce, strategie rozvoje jádra, já jsem také rád, že se nám podařila novela zákona a o podpoře obnovitelných zdrojů, která umožní snížit náklady tradičního průmyslu, který u nás máme a který je z povahy věci technologicky energeticky náročný. Čili, změnili jsme systém a já pevně věřím, že v příštím roce uplatnění nového systému opět přispěje k růstu naší ekonomiky.

Vzdělávání - klíčový faktor pro budoucnost průmyslu. Dnes jsme o tom také diskutovali na vládě. Snažíme se hledat možnosti, jak u nás přebírat prvky duálního vzdělávání. Nemůžeme okopírovat, protože u nás nemáme hospodářské komory, které by měly povinné členství a které by byly schopny spolufinancovat systém duálního vzdělávání spolu s vládou. Můžeme se inspirovat v celé řadě prvků, je tady projekt POSPOLU, který je potřeba dotáhnout do konce, vyhodnotit, poučit se z něj a dát větší prostor ke spolupráci firem a školství. Nejenom středního, odborného, učňovského školství, ale také firem a vysokých škol. Velmi často se setkávám s tím, že firmy se dobývají do prostředí akademického, vysokoškolského prostředí a šance na spolupráci není příliš velká.

Chci poděkovat za sociální dialog, který vedeme. Snažíme se, aby byl častý, abychom se nepřekvapovali, abychom se snažili porozumět a jsem rád, že se podařilo, aby klíčové koncepční změny, které vláda prosazuje, měly také podporu sociálních partnerů. Vážím si toho a chtěl bych takto postupovat i nadále, abychom spolu mluvili, jednali, je to pro vládu klíčová zpětná vazba, abychom věděli, jak fungují zákony, jak fungují naše ministerstva, jak fungují velvyslanci v jednotlivých zemích, jestli skutečně pomáhají exportu a průmyslu nebo ne.

Dovolte mi, abych se vyjádřil v této souvislosti také k otázce mezd. Snažíme se i vzhledem k situaci, která je dnes na trhu práce, dělat jako vláda takovou politiku, která motivuje k hledání práce. Za rok a půl jsme plošně nezvýšili sociální dávky, tlačíme na růst minimální mzdy, ale to není sociální dávka. Myslíme si, že je důležité, aby byl co největší rozdíl mezi tím, co si člověk může vydělat a mezi tím, co dostává v situaci, kdy je mimo trh práce a je závislý na sociálním systému, proto se snažíme postupovat touto cestou. Naše ekonomika roste a jsem přesvědčen o tom, že pokud ekonomika poroste nadále, vytváří se přirozený prostor pro růst mezd. Myslím si, že by z tohoto růstu měli samozřejmě profitovat také zaměstnanci. Tzn. ty peníze, které jdou zaměstnancům ve formě platů, jsou investicí do lidského potenciálu, který je pro prosperitu naprosto nezbytný.

Pro nás je důležité, abychom dokázali zvládnout modernizaci průmyslu. Byla zde řeč o digitalizaci, nejsem spokojen s tím, jak ta situace vypadá. Naprosto se shoduji s tím, co tady řekl pan prezident Hanák, ujel nám vlak ve státním sektoru, v egovernmentu. Řada evropských zemí je na tom lépe, už tady zazněl odkaz na pobaltské státy. To je jedna větev, o kterou se vláda musí postarat sama, tzn. dohnat zpoždění, které máme v elektronizaci veřejné správy. Ta druhá větev, která je ale ještě důležitější, je otázka zvládnutí digitalizace průmyslu, modernizace, která je před námi. Trend je velmi silný a bude silný i v příštích letech. Jsem rád, že tento veletrh je také o digitalizaci a tady si myslím je důležité, aby vláda vytvořila prostředí, abychom měli kvalitní připojení k internetu po celém území ČR, aby byla sjednocena pravidla v rámci EU, tohle je velká role, kterou musí sehrát Evropa a Evropská komise a abychom měli vzdělávací systém, který bude schopen vychovat kvalifikované odborníky, kteří budou schopni se v novém digitalizovaném prostředí pohybovat a budou schopni v těchto firmách pracovat. To je úloha státu, v oblasti digitalizace průmyslu, jsou tady dvě velké větve. Elektronizace státní správy, o kterou se musíme postarat a druhá větev digitalizace průmyslu, kde vám musíme pomoci a nastavit lepší podmínky.

Chtěl bych poděkovat panu prezidentovi Hanákovi osobně za dosavadní spolupráci. Samozřejmě, že se vždycky neshodneme, že můžeme mít odlišné názory, tak to prostě bývá. Já si vážím toho, že spolupráce je otevřená, že je korektní a doufám, že poskytuje dobrý základ i proto, až se tady za rok sejdeme, že výčet věcí, které se povedly bude širší a výčet věcí, které zůstávají jenom na papíře se maximálně zúží a to si myslím, že je role vlády.

Děkuji vám za vaši pozornost a za vaši spolupráci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

13:09 Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

Vláda schválila Rozpočtovou strategii sektoru veřejných institucí na roky 2025 až 2027 a k ní přilož…