Sobotka: Evropa stojí na rozcestí mezi sociální a neoliberální budoucností

16.04.2014 18:39

Blížící se volby do Evropského parlamentu otevírají řadu klíčových témat, která jasně ukazují, že stojíme na historickém rozcestí.

Sobotka: Evropa stojí na rozcestí mezi sociální a neoliberální budoucností
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Lidé v celé Evropě svobodně volí v zásadě mezi dvěma možnostmi – sociálnědemokratickou a neoliberální. Rád bych přednesl základní ideové argumenty, proč jsem přesvědčen, že první jmenovaná cesta dává Evropě jako jediná šanci vyřešit četné problémy, za nimiž stojí některá chybná rozhodnutí politiků v reakci na finanční krizi z roku 2008.

Nejprve telegraficky základní fakta – 27 milionů Evropanů nemá práci, hospodářská recese, která se stala vůbec tou nejdelší od roku 1930, ustupuje na kontinentu jen velmi pomalu, stagnují inovace i výzkumné činnosti, přebujelý finanční sektor nezřízeně podkopává ekonomickou stabilitu, malé podniky postrádají peníze na investice.  

Patrně nejdrtivěji pociťují deprimující důsledky krize mladí obyvatelé kontinentu. Jejich nezaměstnanost se v některých státech přehoupla přes neuvěřitelných 50 procent! Za nepříznivou lze bez pochyb označit i situaci v tuzemsku, kde na konci minulého roku hledalo pracovní uplatnění 100 032 lidí mladších 25 let. Není proto divu, že se ozývají stále hlasitější varování, že se mladí lidé v Evropě stanou „ztracenou generací“.

Musíme si otevřeně přiznat, že takto poškozené hospodářství není v Evropě výsledkem nepředvídatelných přírodních katastrof, ale chybných politických rozhodnutí. Neoliberálně orientovaný přístup rozpočtových škrtů a rychlého zvyšování daní, uplatňovaný až s dogmatickou urputností, vyhrotil sociální rozdíly mezi lidmi a vedl ke zhoršení jejich životní úrovně. Mzdy širokých vrstev poklesly, pocit nejistoty a beznaděje v lidech zesílil.  

Pokud se občané v Evropě chopí příležitosti a rozhodnou se volit na základě racionálně propracovaných argumentů, mohou tento nepříznivý stav pomoci zvrátit. Aliance progresivních socialistů a demokratů v Evropském parlamentu (S&D), jejíž čelní představitelé jednají v pátek v Praze, vypracovala desetibodový plán, jak Evropě pomoci. 

ČSSD se jako platný a aktivní člen uvedené skupiny k iniciativě hrdě hlásí. Považujeme za nezbytné podpořit plán soukromých a veřejných investic ve výši 582 miliard eur do dopravy, energetiky a rozvoje obnovitelných zdrojů. Jen tak půjde nastartovat ekonomický růst a vytvořit na kontinentu během tří let pět milionů nových pracovních míst.

Za stejným účelem na evropské úrovni podpoříme záměr zvýšit objem peněz v programu „Záruka pro mladé“ ze stávajících šesti na 21 miliard eur, abychom pomohli zaručit, že lidé do 30 let naleznou na trhu práce odpovídající uplatnění. 

Mantra napjatých rozpočtů nemůže dále sloužit ke klamání občanů. Místo iracionálních škrtů ve veřejných systémech se musíme zaměřit na boj proti daňovým únikům, kvůli kterým přijde EU až o bilion ročně. Rozpohybovat investice vyžaduje ale také důsledné reformy v bankovním sektoru, kdy se jako vhodné opatření ukazuje hlavně zavedení daně z finančních transakcí, která by mohla Evropě vhodně sloužit jako spolehlivý a nezávislý zdroj peněz. 

Nelze opomenout ani pomoc evropskému průmyslu, který dává práci 57 milionům lidí. Zde by mohla intervenovat nová pracovní skupina pro průmysl, která by koordinovala evropskou průmyslovou politiku s politikami jednotlivých států. Nezapomínáme ale ani na investice do výzkumu a inovací. S nynějšími dvěma procenty z HDP totiž Evropa značně pokulhává za Čínou a USA, tedy zeměmi, které pro ni představují z globálního hlediska konkurenci.

V neposlední řadě bych rád připomněl, že pracovní místa přinese Evropě (a tedy i ČR) také zlepšování energetické efektivnosti. Máme vypočítáno, že do roku 2020 mohou investice do této oblasti přinést až dva miliony nových pracovních míst a ušetřit domácnostem až 1000 eur za rok. A to nemluvím o dalších klíčových opatřeních sociální politiky, mezi které se řadí třeba podpora mladých rodin a snížení průměrných nákladů na start nového podnikání.

V síle uvedených argumentů leží i síla celého sociálnědemokratického hnutí, které se může díky rozumnému rozhodnutí voličů stát v Evropském parlamentu vůdčí silou.

Psáno pro  deník Právo 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Tak prý jsme dobytci a šmejdi

13:09 Majerová (Trikolora): Tak prý jsme dobytci a šmejdi

Reakce na veřejném facebookovém profilu strany na urážky v komentářích