Sobotka: Minulá vláda zavírala oči před realitou a dovedla to, kam to dovedla

15.07.2014 17:40

Řeč na 12. schůzi PS PČR dne 15. 7. 2014

Sobotka: Minulá vláda zavírala oči před realitou a dovedla to, kam to dovedla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Děkuji. Vážený pane předsedo, vážené poslankyně, vážení poslanci, já si myslím, že by vláda měla poslouchat to, co říká opozice. To patří k parlamentní kultuře a patří to k fungování parlamentní demokracie. Čili já jsem poslouchal to, co říkal pan předseda Kalousek, a poslouchal jsem to, co říkal pan předseda Fiala. A také si myslím, že by vláda o těch slovech opozice měla přemýšlet, protože velmi často opozice dokáže upozornit na reálné problémy, kterých si třeba předseda vlády nebo ministr nevšimne. Čili role opozice je v parlamentní demokracii naprosto nezbytná. Ale já si nemyslím, že by opozice, která do této chvíli mluvila, to znamená ODS a TOP 09, měla vládě radit, jak to udělat s čerpáním prostředků z Evropské unie. Protože kdybyste to uměli, kdyby to za vás fungovalo, tak jak je možné, že Česká republika je nejhorší ze všech? Jak je možné, že jsme poslední ze všech členských států Evropské unie, když to za vás tak perfektně fungovalo a ty vaše rady vedly k tomu, k čemu nakonec vedly? Pokud to všechno bylo tak perfektní po těch třech letech vlády ODS, o kterých tady mluvil pan předseda Fiala, jak je to možné, že jsme loni přišli o 10 miliard korun?

Nejvíc peněz ze všech členských států Evropské Unie propadlo naší České republice po třech letech vlády ODS a TOP 09. Jak je to možné, že ty vaše dobré rady, které nám dnes tady dáváte, nepochybně v zájmu státu, dobré rady od ODS a TOP 09, jak je možné, že ty vaše recepty v minulých letech nefungovaly? Že jsme se propracovali na absolutně nejhorší pozici, jakou můžeme mít? Tahle vláda přišla v únoru, a první zpráva, kterou jsme dostali, je, že letos hrozí, že přijdeme o dalších 20 mld. korun z Evropských fondů. Loni 10, letos dalších 20. To není dobrý výsledek. A není to dobrý výsledek kvůli tomu, že vy jste totiž zavírali oči před realitou. Vy jste se tvářili, jakože realita neexistuje, dělali jste si to podle svého, a dovedli jste to tam, kam jste to dovedli. Česká vláda odmítá zavírat oči před realitou.

Je evidentní, že si musíme s Evropskou komisí vysvětlit podmínky pro čerpání prostředků z Evropské unie. A jestliže už teď jsme malý kousek od vypořádání dohody o partnerství, jestliže už vláda schválila jednotlivé operační programy, tak my se nepohneme dál z hlediska přípravy na čerpání bez toho, aniž by bylo jasné, že bude zákon o státní službě. To je bariéra, která stojí v cestě, a tu bariéru, stejně jako ostatní překážky, musí vláda odstranit. Když to neuděláme, tak za rok, když tady budeme takto stát proti sobě v Poslanecké sněmovně, tak vy vládu budete oprávněně kritizovat za to, že nevyčerpala ani korunu z Evropských fondů prostě proto, že když nebude platit zákon o státní službě, tak se to vládě nepovede.

A já jsem přemýšlel, přemýšlel jsem, proč vy jste těch sedm let v oblasti zákona o státní službě nic neudělali. A já jsem tady neslyšel žádnou odpověď. A chtěl bych požádat pana předsedu Fialu, ať řekne za ODS, proč jste sedm let neudělali vůbec nic. A pan předseda Kalousek ať se přidá, a vysvětlí nám, proč TOP 09 v zákoně o státní službě za dobu, co jste vládli, tak jste nepohnuli prstem. My jsme přišli do vlády, a nic jsme nenašli. Žádná čísla, žádné propočty, žádné analýzy, žádnou připravenou novelu, kterou bychom mohli použít. Po vaší vládě vůbec nic nezůstalo. A nelze vyčítat této nové vládě, že po pěti měsících přichází s tímto návrhem. My nemáme už čas. Vy jste ten čas promarnili. Vy jste ho zbůhdarma utratili. Sedm let se čekalo, a teď potřebujeme ten zákon rychle schválit. Máte máslo na hlavě. Jak ODS, tak TOP 09. Máte tunu másla na hlavě v souvislosti se zákonem o státní službě. A já bych vás chtěl požádat, abyste se přihlásili k odpovědnosti za situaci, ve které se Česká republika nachází. Prosím, přihlaste se k odpovědnosti a pomozte nám ten problém vyřešit ve prospěch občanů České republiky. Děkuji. (Potlesk z levé strany Sněmovny.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zeman (PRO): Stop nelegální migraci, nechceme islámský chalífát

9:15 Zeman (PRO): Stop nelegální migraci, nechceme islámský chalífát

Dnešní oprávněné diskuze o současném návrhu migračního paktu jsou vedeny víceméně ve dvou rovinách: …