Sobotka: Naše aktivní členství v OSN považujeme za jednu z priorit

04.04.2014 18:35

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se v pátek 4. dubna 2014 setkal s generálním tajemníkem Organizace spojených národů Pan Ki-munem. Tématem společného jednání byly především aktuální mezinárodní otázky, ochrana lidských práv, mírové mise OSN a možná reforma této mezinárodní organizace.

Sobotka: Naše aktivní členství v OSN považujeme za jednu z priorit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

„Československo stálo v roce 1945 u zrodu OSN a přispělo k formování této důležité mezinárodní organizace. ČR považuje své aktivní členství v OSN a podíl na mírových misích za jednu z priorit v rámci své zahraniční politiky. Rádi bychom účast českých zástupců na jednotlivých misích rozšířili a přispěli ještě více ke snaze OSN o udržování mezinárodního míru, bezpečnosti a stability," uvedl premiér Bohuslav Sobotka.

Česká republika zároveň má záměr znovu kandidovat do Rady OSN pro lidská práva. Na činnosti tohoto orgánu se nyní podílí jako místopředsednická země a po skončení svého funkčního období v tomto roce se chce opět ucházet o členství na období let 2019 – 2021.

Dnešní jednání se zaměřilo i na možnou reformu OSN. Premiér Sobotka v této souvislosti poděkoval generálnímu tajemníkovi Pan Ki-munovi za jeho snahu zvýšit efektivitu a transparentnost institucí OSN. Předseda české vlády současně připomněl, že programové prohlášení vlády klade důraz na multilaterální diplomacii a přisuzuje OSN velkou důležitost.

Mezi další priority české zahraniční politiky patří zejména podpora ekonomické diplomacie a také prohlubování a rozšiřování evropského integračního procesu a realizace transatlantického obchodního a investičního partnerství mezi Evropskou unií a USA.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mach (SPD): Piráti a STAN se bojí svobody projevu

7:17 Mach (SPD): Piráti a STAN se bojí svobody projevu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k cenzurním praktikám stran vládnoucí pětikoalice