Sobotka (ODS): Čtvrt století Občanské demokratické strany

21.04.2016 9:31

21. dubna uběhne 25 let od vzniku Občanské demokratické strany. Když krátce po 17. listopadu 1989 začaly po celé zemi vznikat buňky Občanského fóra, Liberec nebyl výjimkou a záhy se Liberecké OF stalo páteřní institucí změn.

Sobotka (ODS): Čtvrt století Občanské demokratické strany
Foto: ODS
Popisek: Přemysl Sobotka

Rychle se ale ukázalo, že Občanské fórum je velmi nesourodé. Zahrnovalo v sobě prakticky všechny politické proudy, od levice po pravici. A tak jeho rozpad byl jen otázkou času. Vznikly z něho dvě relevantní strany, neboť bylo jasné, že obnova parlamentní demokracie bude vyžadovat silný stranický systém. Občanské hnutí, které si z OF odneslo nesourodost a také váhavost, zda být stranou nebo hnutím. A Občanská demokratická strana s pravicovým programem.

Ta se v následujících letech stala vůdčí silou v Liberci. Opakovaně po volbách obsazovala post primátora a pustila se do očekávaných změn. Úspěšně byl zprivatizován bytový fond, malá privatizace nastartovala rychlý růst nové infrastruktury a podnikání.

Již z kraje devadesátých let došlo k zásadní rekonstrukci zastaralých inženýrských sítí, byly zrekonstruovány tramvajové trasy, k nové oblibě se nadechla zoologická i botanická zahrada i Liberecká univerzita.

Z Liberce se rychlým tempem stávalo moderní dynamické město. ODS ale činila i kroky, které se zdály kontroverzní. Mezi ty patřilo například rozkopání Pražské ulice v roce1994. Přesto ODS v následujících volbách dostala v Liberci opět důvěru. To byla také příležitost pro založení dvou velkých průmyslových zón, které jsou dnes téměř zaplněné a do Liberce přinesly stovky nových pracovních míst a další příležitosti v návazných infrastrukturních projektech.

Vedení radnice rovněž rozhodlo o postavení nové sportovní arény. Velmi kritizovaný projekt je dnes miláčkem Liberečáků, kde si zde užívají vrcholných sportovních, ale i kulturních zážitků.

Mezi velké projekty Liberce pod vedením ODS patřilo beze sporu také mistrovství světa v klasickém lyžování v roce 2009.

Mistrovství světa bylo v celém sportovním světě vysoce hodnoceno, doma však, díky rozjíždějícím se kampaním téměř proti všemu, co bylo spojeno s ODS, bylo bohužel zatraceno a zůstala jen hořká pachuť dluhů, nikoliv však města, ale organizačního výboru v čele s Kateřinou Neumannovou.

Dvacet pět let je dlouhá doba. Z pohledu politického i lidského. Na druhou stranu je to rozhodně méně, než polovina lidského života. Ale obracíme-li se za sebe, měli bychom si připomenout spíše světlejší okamžiky a úspěchy, než prohry, ze kterých se musíme poučit.

Koneckonců stačí se dnes rozhlédnout po Liberci. Za uplynulých 25 let se změnil k nepoznání. Změnil se i zásluhou ODS a především aktivních lidí v Liberci, kteří využili nového politického prostředí. Změnil se k lepšímu.

Přemysl Sobotka
senátor za Liberecko

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Výrobky bez kazítek a s možností opravy

12:12 Kolaja (Piráti): Výrobky bez kazítek a s možností opravy

Udržitelnější výrobky, které bude možné po rozbití opravit, a až doslouží, dočkají se recyklace. To …