Sobotka (ODS): EU je koncipovaná do pohody a v momentě, kdy se objeví krize, tak to neumí řešit

02.12.2015 16:30

Projev na 15. schůzi Senátu dne 2. 12. 2015

Sobotka (ODS): EU je koncipovaná do pohody a v momentě, kdy se objeví krize, tak to neumí řešit
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Přemysl Sobotka

Pane předsedající, pane ministře, kolegyně, kolegové. Jsem velmi rád, že tento bod je zařazen na naše jednání pléna, i když mě poněkud překvapil rezervovaný přístup členů Organizačního výboru za sociální demokracii, když jsem to navrhoval, ale podařilo se to. A myslím si, že i ministr vnitra nás přesvědčil, že informace, které je potřeba, aby členové horní komory Parlamentu věděli, abychom strategii znali.

Opravdu projednávání tohoto bodu není pro mě smyslem, že budeme kritizovat vládu, protože ji nechci podkopávat. Naopak s některými body, nebo s většinou jejich kroků, souhlasím. Bohužel, realizace některých momentů, které potom následuje a teď se vracím k nešťastným kvótám, kdy jsme se smířili ústy premiéra, ale i ministra Babiše, který řekl, že kvóty – sice s nimi nesouhlasí, ale víte, z Bruselu jdou peníze, takže je potřeba, abychom se s tím vyrovnali...

Smyslem tohoto bodu tak, jak jsem ho navrhoval opravdu bylo, abychom dostali všechny dostupné a relevantní informace a aby Parlament, jehož jsme součástí, mohl v případě nutnosti rychle a dobře rozhodovat.

Chceme být připraveni, aspoň to je moje představa.

Ještě pár poznámek, proč v podstatě katastrofa teroristického útoku v Paříži. Malinko se vrátím k té genezi. Podle mého názoru elity EU bohužel selhaly a selhávají již řadu let. Evropská unie je koncipovaná do pohody a v momentě, kdy se objeví krize, tak to neumí řešit. Ať už jsou to krize ekonomické (Řecko) anebo jsou to tyto imigrační krize, které probíhají. Nebudu se vracet k tomu, že nadšení pro Arabské jaro v podstatě narušilo stabilitu ve všech těchto zemích.

Ale co je daleko horší, že schengenský prostor a smlouvy, které na jeho ochranu jsou a my jsme součástí, takže v podstatě žádná ochrana schengenského prostoru dneska neexistuje. A vytváří se tady ochrana v podstatě jenom na území některých států. Víte, když s rekreační lodí připlujete do výsostných vod nějakého státu, kam nemáte povolení, máte poměrně velký problém. A proč se to nestalo s těmi tisíci loďmi a proč jsme již dávno – a teď se bavím opět o elitách EU v Bruselu – nezačali velmi tvrdě jednat z hlediska ochrany.

Vzpomeňte si před pár měsíci, Maďaři začali stavět ten známý plot a byli perzekvováni, téměř vylučováni a já nevím, co všechno. A nakonec se zjistí, že další země budují podobné ploty. Bohužel, terorismus, který ukázal svoji strašnou tvář v Paříži a nechci teď strašit – s velkou pravděpodobností v některém okamžiku v některé zemi - znovu udeří. A tady je potřeba, abychom věděli, co s tím. Abychom věděli, že některá opatření, třeba přechodná, půjdou i na úkor osobních svobod.

Ale pokud o tom budeme jednat, tak to samozřejmě musíme znát dopředu, abychom to byli schopni občanům vysvětlit.

Prezident Hollande řekl, že jsme ve válce. Ano, já s tím souhlasím, ale řada jiných teroristických útoků před lety byla také strašná.

Položím několik otázek panu ministrovi.

Proběhla informace o cvičné mobilizaci Armády ČR. Já vím, že to není váš rezort, ale vláda o tom jistě jednala. Ptám se, jak dalece bude vláda a ministr obrany reagovat na to, že se může objevit katastrofa, že nebude stačit naše současná armáda, a branná povinnost stále trvá. Jestli jsou úvahy o tom, co s tím.

Trošku s nadsázkou. Vymazali jsme CO ochranu. Já jsem to také neměl rád, ale mohu vám říct, že dneska děti ani nevědí, jak a kudy se má utíkat v momentě, kdy se nějaký problém objeví.

Jestliže v této chvíli pan ministr řekl, že jsme schopni během pár hodin posílit ochranu hranic, tak jsem si včera s pozorností přečetl rozhovor šéfa poradců bývalého premiéra nebo šéfa poradců současného premiéra a bývalého premiéra pana Špidly.

Jestliže Němci, a jsou úvahy o tom, postaví plot na svých hranicích, tak nás pánbůh potěš, jaká katastrofa bude tady v České republice. Už se objevují informace, že Švédové nezvládají ten příliv a že chtějí přerozdělovat...

Takže těch momentů je hodně a některé budou vyžadovat i legislativní kroky a tady v této chvíle očekávám, že vláda půjde velmi rychle a bude nás o tom informovat.

A z toho důvodu jsem také připravil "Návrh usnesení Senátu k bodu programu – bezpečnostní situace ČR po teroristických útocích v Paříži dne 13. 11."

Máte ho sice všichni na lavicích, ale já ho musím přečíst, protože je potřeba, aby byl přílohou. Takže Senát Parlamentu České republiky:

I. Bere na vědomí:

a) informaci ministra vnitra Milana Chovance o bezpečnostní situaci v ČR po teroristických útocích uskutečněných v Paříži dne 13. 11. 2015,

b) bere na vědomí bezpečnostní opatření v ČR realizovaná bezprostředně po útocích,

c) bere na vědomí systémová opatření vedoucí k zamezení hrozby terorismu na území ČR ve středně a dlouhodobém výhledu;

II.

a) žádá vládu – teď myslím Senát, žádá vládu ČR o urychlení příprav případných legislativních kroků směřujících ke zvýšené ochraně hranic ČR a Schengenského prostoru proti nelegální migraci,

b) žádá vládu ČR o informaci, jakým způsobem budou nelegální imigranti deportováni mimo území ČR a mimo území Schengenského prostoru,

c) žádá vládu o pravidelné informace na plénu Senátu Parlamentu ČR, jakým způsobem je průběžně zajišťovaná bezpečnost občanů ČR v souvislosti s dalšími možnými teroristickými hrozbami v evropských městech;

III. pověřuje předsedu Senátu Milana Štěcha, aby toto usnesení zaslal předsedovi vlády

Děkuji vám za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…