Sobotka (ODS): Snažme se poučit co nejvíce z historie

08.05.2015 13:26

Projev na vzpomínkovém aktu u pomníku Díky, Ameriko! při příležitosti 70. výročí osvobození města Plzně americkou armádou.

Sobotka (ODS): Snažme se poučit co nejvíce z historie
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Přemysl Sobotka

Vážené dámy, vážení pánové, přátelé, Plzeňáci,
 
jsem velice rád, že zde dnes mohu být, protože plzeňské oslavy porážky hitlerovského nacismu mají vždy sympatickou a živou atmosféru. Jejich lehký swingový opar svědčí o opravdu upřímném zájmu organizátorů i návštěvníků připomenout si hrdiny americké 3. armády generála Pattona a jejich cenný podíl na osvobození naší vlasti v roce 1945. Už je to 70 let!

Doufám, že mi nikdo nebude zazlívat, když připomenu, že nesmíme tady v Plzni zapomínat také na americké vojáky, kteří bojovali o Aš, Cheb a mnoho dalších míst v naší vlasti.

Nesmíme však zapomínat ani na Rusy, Poláky, Rumuny, Belgičany, Ukrajince a další národy, které se podílely na osvobození naší vlasti. Nezapomínejme ani na československé hrdiny. Nebylo jich málo, ale o to více se na ně po válce z různých důvodů zapomínalo.

Mám tyto slavnosti rád také proto, že jsou v dnešní době aktuální výzvou těm krátkozrakým politikům i občanům v Evropě, kteří by ke své škodě rádi bourali tolik potřebné euroatlantické vazby.

Snažme se poučit co nejvíce z historie. Ta nám má být kompasem. Uvědomil jsem si to například při nedávném průjezdu amerických vojáků z 2. jízdního regimentu naší republikou a snahách vyvolat – bohužel v první fázi i s vydatnou pomocí médií – aféru a skandál. Velice mne potěšilo, že česká veřejnost nakonec výrazně přečíslila ty, kterým se patrně stýskalo po dobách, kdy se o roli Američanů při osvobození nesmělo mluvit. Važme si dnešní svobody a demokracie, ve které žijeme 25 let.

Nezapomínejme, že nám k ní pomohly také osobnosti daleko za Atlantikem jako byl například Ronald Reagan.

Dámy a pánové, jsem rád, že jste tady a že i dnes můžeme všichni upřímně říci v souladu se smyslem této slavnosti Díky, Ameriko!.

Děkuji vám za pozornost.
MUDr. Přemysl Sobotka
1. místopředseda Senátu PČR
člen regionální rady

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

19:05 Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

Evropským parlamentem prošla opožděná reakce na zemědělské protesty. Návrhy byly ale šité horkou jeh…