Sobotka: Podařilo se odmítnout kvóty. A teď...

26.06.2015 16:52

Spoluprací V4 se podařilo odmítnout kvóty, udržet právo každého státu rozhodovat a zachovat princip konsenzu při řešení migrační krize.

Sobotka: Podařilo se odmítnout kvóty. A teď...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Předseda vlády Bohuslav Sobotka zastupoval ČR na zasedání Evropské rady v Bruselu. Hlavním tématem jednání byla agenda migrace. ČR se podařilo ve spolupráci se státy Visegrádské skupiny obhájit všechny priority vlády a zabránit zavedení povinných kvót na uprchlíky.

Zasedání Evropské Rady v Bruselu bylo věnováno debatě o agendě migrace. ČR přijela na jednání o migrační krizi s jasnou pozicí evropské solidarity na dobrovolné bázi. Odmítavý postoj ČR zastávala vůči konceptu povinného přerozdělování uprchlíků mezi členské státy EU. Identickou pozici zaujaly všechny státy Visegradské skupiny, které svůj postoj koordinovaly ještě před samotným jednáním v Bruselu a společný postoj důrazně hájily i během jednání lídrů EU.

„Chci ocenit roli Visegrádské čtyřky, její soudržnost a jednotu při našem společném postupu. Po náročné mnohahodinové debatě jsme uhájili princip dobrovolnosti a konsenzu. Opět se ukázala síla Visegrádu, a rád bych poděkoval ostatním zemím V4 za soudržnost a schopnost hájit naše společné zájmy. Základem dohody budou dobrovolné příspěvky jednotlivých zemí podle jejich kapacit. Považuji za klíčové, že se mi podařilo plně naplnit mandát, který mi vláda dala, aby si ČR mohla sama rozhodnout, koho a kdy přijme,“ uvedl premiér Sobotka.

Společným úsilím zemí Visegrádu se podařilo prosadit odmítnutí principu povinných kvót při přerozdělování uprchlíků. Členské státy budou mít nadále právo svobodně rozhodnout o způsobu pomoci poskytnuté nejvíce zasaženým zemím.

Výsledný text obsahuje jasný odkaz na dobrovolnou účast členských států dle jejich možností při přerozdělování uprchlíků, tak jak jej schválila mimořádná dubnová Evropská rada. Dohoda na dalších krocích musí být navíc přijata konsenzem. Tento jednorázový projekt je pevně propojen s lepší ochranou vnějších hranic, důslednou návratovou politikou pro ty, kteří nezískají azyl a podporou třetích zemí. To vše je plně v souladu s prioritami ČR v oblasti migrace.

Lídři EU tak vyslovili souhlas s jednorázovým a mimořádným opatřením v oblasti migrace. Česká republika od počátku jednání deklarovala svou připravenost pomoci zemím nejvíce zasaženým migrační vlnou, ovšem na základě svobodného rozhodnutí.

„Nyní je zapotřebí prověřit kapacity a předpokládám, že ministr vnitra navrhne vládě možné varianty pomoci, kterou může ČR nabídnout,“ doplnil premiér Sobotka.

Klíčové pasáže závěrů Evropské rady k  relokaci/přesídlování znějí následovně:

Bod 4.: „Ve světle současné krizové situace a našeho závazku posílit solidaritu a odpovědnost a v souladu se svými dubnovými rozhodnutími ve všech ohledech, včetně odstavce 3, Evropská rada schválila následující opatření s cílem pomoci 60.000 lidem:

a) dočasnou a výjimečnou relokaci 40.000 lidí s jednoznačným nárokem na mezinárodní ochranu z členských států první linie Itálie a Řecka do jiných členských států v průběhu dvou let, které se budou účastnit všechny členské státy;
b) rychlé přijetí rozhodnutí Rady v tomto smyslu; za tímto účelem se členské státy do konce července shodnou konsenzem na distribuci těchto osob, s ohledem na specifické podmínky členských států.“


 

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bek: Školství jde správným směrem, změny teď musíme odpracovat

7:07 Ministr Bek: Školství jde správným směrem, změny teď musíme odpracovat

Jako ministr školství si vážím toho, že v domácí odborné komunitě existuje poměrně silná shoda na ro…