Sobotka: S premiérem jsme hovořili o zjednodušení přístupu českých firem na čínský trh

17.06.2016 17:58

Premiér Sobotka se setkal s čínským předsedou vlády Li Keqiangem

Sobotka: S premiérem jsme hovořili o zjednodušení přístupu českých firem na čínský trh
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka se druhý den své pracovní návštěvy ČLR setkal s čínským premiérem Li Keqiangem. Jednalo se již o druhé setkání předsedů vlád v rozmezí 7 měsíců, což potvrzuje velmi nadstandardní úroveň bilaterálních vztahů. V rámci druhého pracovního dne navštívil premiér Sobotka také český pavilon na podnikatelském veletrhu, jednal s vedením potravinářské společnosti Ershang a setkal se znovu s primátorem Pekingu.

Setkání obou premiérů, kterého se zúčastnila také ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová se soustředilo na rozvoj strategického partnerství, které bylo uzavřeno letos na jaře. 

„Během jednání jsme hovořili zejména o zjednodušení přístupu českých firem na čínský trh, včetně certifikace českých výrobků a zpřístupnění čínských e-commerce platforem pro české exportéry, na příchod čínských investorů do České republiky a spolupráci zemí v oblasti jaderné energetiky,“ shrnul jednání premiér Bohuslav Sobotka.

V návaznosti na účast českého premiéra jako hlavního hosta na dvou probíhajících setkáních platformy 16+1 a aktivní roli, jakou Česká republika v tomto uskupení hraje, vyjádřil Bohuslav Sobotka přání české strany hostit jeden z následujících summitů premiérů zemí 16+1. Oba předsedové vlád dále kvitovali další prohlubování bilaterální spolupráce v oblasti potravinářství, leteckého průmyslu a finančního sektoru v souladu s dlouhodobou prioritou současné vlády vybudovat z České republiky regionální dopravní a logistický uzel a finanční centrum čínských finančních institucí ve střední Evropě.

Předseda vlády Bohuslav Sobotka v rámci svého pracovního programu navštívil také český pavilon na podnikatelském veletrhu, který se koná na okraj setkání regionálních leaderů v Tangshanu. Českou republiku zde reprezentuje 34 vystavovatelů z 8 krajů.

V českém pavilonu bylo za přítomnosti českého předsedy vlády podepsáno pět dohod či memorand na úrovni různých oblastí:

  • Dohoda o navázání přátelského vztahu mezi provincií Hebei v Čínské lidové republice a Jihomoravským krajem v České republice
  • Memorandum o strategické spolupráci mezi městem Cangzhou v ČLR a Jihomoravským krajem v ČR
  • Přistoupení Karlovarského kraje k Asociaci guvernérů provincií ČLR a regionů zemí SVE
  • Dohoda mezi Thermal Pasohlávky a Risesun Company o investici do lázní Pasohlávky
  • Dohoda mezi společností Skyleader a Cangzhou Zhongjie Airport Management o prodeji části akcií Skyleader

V souvislosti s mezivládní dohodou a se stále rostoucí rolí potravinářského sektoru v obchodní spolupráci obou zemí přijal premiér Sobotka pozvání vedení potravinářské společnosti Ershang na krátké jednání v prostorách společnosti. Za účasti předsedy vlády byla podepsána Smlouva o strategické spolupráci mezi českou společností Madeta a.s. a firmou Beijing Ershang Group Ltd, která je čtvrtou největší potravinářskou společností v Číně. Obsahem smlouvy je export českého trvanlivého a sušeného mléka na čínský trh v objemu 100 milionů korun.

Na závěr druhého dne své cesty se premiér setkal s primátorem Pekingu a diskutovali o spolupráci nejen v oblasti ekonomické, ale i kulturní a technologické.

Velkým tématem spolupráce je také oblast sportu, zejména v souvislosti s pořádáním zimních olympijských her v Číně v roce 2022. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

8:04 Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k chudobě a ukrajinským uprchlíkům.