Sobotka: Státy a instituce EU jsou hlavními garanty bezpečnosti, prosperity a demokracie v Evropě

11.04.2014 12:30

Premiér Sobotka připomněl na konferenci k 10. výročí členství v EU důležitost evropské integrace.

Sobotka: Státy a instituce EU jsou hlavními garanty bezpečnosti, prosperity a demokracie v Evropě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Předseda vlády Bohuslav Sobotka dnes, 11. dubna 2014, v rámci připomenutí 10 let členství České republiky v Evropské unii vystoupil na konferenci Česko očima Evropy, Evropa očima Česka. S odkazem na důležitost posílení evropské myšlenky vzpomenul také na nastartování demokratizace naší země před pětadvaceti lety.

Především otevřenost, solidarita, vzájemná spolupráce a důvěra povede podle české vlády k semknutějšímu vztahu České republiky s ostatními státy evropské osmadvacítky, a tyto hodnoty spolu s aktivním postojem naší země současně nastaví lepší vyjednávací pozici Česka na evropské půdě.

Kabinet Bohuslava Sobotky učinil významný obrat v politice české vlády vůči Evropské unii. Nový proevropský kurz se odrazil zejména v přistoupení České republiky ke Smlouvě o stabilitě, koordinaci a správě v hospodářské a měnové unii, tzv. fiskálnímu paktu.

Stabilizace hospodářské a měnové situace v Evropské unii je prvořadým zájmem České republiky. Vláda podporuje kroky směřující k hlubší koordinaci hospodářské a fiskální politiky a k obnově důvěry v evropský finanční sektor a nyní aktivně přehodnocuje dosavadní zdrženlivá stanoviska k měnové integraci a finanční spolupráci. Vzhledem k úzkému propojení českého finančního sektoru s evropským bude aktivně hájit své zájmy ve vznikající bankovní unii, včetně přípravy na přistoupení.

Programové prohlášení nové české vlády klade velký důraz na prohlubování a rozšiřování procesu evropské integrace a zintenzivňování spolupráce mezi Evropskou unií a transatlantickými zeměmi.

Vláda považuje státy a instituce Evropské unie za hlavní garanty bezpečnosti, prosperity, demokracie a solidarity v současné Evropě. Proto bude dál aktivně usilovat o Evropskou unii, která bude politicky vlivná a akceschopná, ekonomicky konkurenceschopná, bude zastávat demokratické hodnoty a bude podporovat sociální soudržnost a lidskou důstojnost.

reklama

autor: Vlada.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Jurečka: Situace vodicích psů v České republice není úplně ideálně řešena

14:02 Ministr Jurečka: Situace vodicích psů v České republice není úplně ideálně řešena

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k asistenčním psům.