Sobotka: Ukrajině nabízíme pomocnou ruku v rámci programu MEDEVAC

26.02.2014 20:17

Vláda ČR pomůže zraněným občanům Ukrajiny v rámci humanitárního programu MEDEVAC.

Sobotka: Ukrajině nabízíme pomocnou ruku v rámci programu MEDEVAC
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Kabinet Bohuslava Sobotky se zapojí do mezinárodní humanitární pomoci vůči Ukrajině prostřednictvím programu MEDEVAC. Vláda ČR tímto rozhodnutím reaguje na tíživou situaci ukrajinských občanů, kteří byli zraněni v důsledku politického konfliktu a občanských nepokojů, jež v posledních měsících sužují Ukrajinu.

Na základě dnešního usnesení vlády vyšle ČR zítra na Ukrajinu dva speciální letouny Casa a Airbus s humanitární pomocí, které by měly dopravit do ČR přes dvě desítky zraněných občanů Ukrajiny. Ti budou ošetřeni a léčeni v rámci humanitárního programu MEDEVAC. Hospitalizováni budou ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze, Fakultní nemocnici v Motole, Ústřední vojenské nemocnici a ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady. Pacienti byli vybráni ve spolupráci s paramediky z mise Člověk v tísni.

„Česká republika vnímá složitý politický konflikt na Ukrajině, který si vyžádal mrtvé i zraněné, s velkými obavami. Kromě pomoci v oblasti diplomatického řešení se vláda ČR rozhodla pomoci Ukrajině i poskytnutím lékařské péče. Proto česká vláda nabídla Ukrajině pomocnou ruku v rámci speciálního humanitárního programu MEDEVAC, díky němuž dopravíme do ČR k ošetření více než dvacet těžce zraněných ukrajinských občanů,“ řekl premiér ČR Bohuslav Sobotka k rozhodnutí vlády.

„Pacientům z Ukrajiny chceme poskytnout maximální možnou lékařskou péči, fakultní nemocnice budou na jejich převoz a hospitalizaci připraveny. Jedná se o velmi těžce zraněné, kteří po násilných střetech s policejními pořádkovými silami trpí různými zraněními, jako jsou mnohočetná střelná zranění například hrudníku, hlavy či zranění vnitřních orgánů,“ doplnil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Program MEDEVAC

Program MEDEVAC, který je v gesci Ministerstva vnitra ČR, slouží především k léčbě vážně nemocných dětí z oblastí postižených válkou či jinými krizemi, kterým nebylo možné zajistit léčbu v místních podmínkách.  Program spravuje Ministerstvo vnitra ČR ve spolupráci s ministerstvy zahraničních věcí, zdravotnictví a obrany. Funguje od roku 1993, kdy vznikl jako reakce na válečný konflikt v Bosně a Hercegovině následovaný válečným konfliktem v Kosovu. Rozšíření pomoci do severní Afriky schválila vláda na návrh Ministerstva vnitra ČR v červnu loňského roku.

Od roku 1993 bylo v rámci programu MEDEVAC léčeno celkem 165 pacientů (převážně dětí) z Bosny a Hercegoviny (17), Kosova (40), Čečenska (1), Iráku (42), Pákistánu (10), Afghánistánu (14), Kambodže (7), Libye (17) a Myanmaru/Barmy (3) a Sýrie (14).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Vlada.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Fialova vláda otevřeně šlape po právech zaměstnanců

9:15 Ostrá (SOCDEM): Fialova vláda otevřeně šlape po právech zaměstnanců

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vládnímu návrhu výpovědi bez udání důvodu